iSocial i la UPC hem presentat al Palau Robert les conclusions de l’estudi INSESS-COVID19

Publicacions Notícies

iSocial i la UPC hem presentat al Palau Robert les conclusions de l’estudi INSESS-COVID19

,
iSocial i la UPC hem presentat al Palau Robert les conclusions de l’estudi INSESS-COVID19

En un acte celebrat al Palau Robert de Barcelona i emès per streaming, la Fundació iSocial i la UPC hem presentat avui les conclusions de l’estudi ‘INSESS-COVID19: Identificació de Necessitats Socials Emergents com a conseqüència de la covid-19 i efecte sobre els serveis socials del territori’. Més de 100 persones han seguit l’acte de manera presencial o telemàtica, que també ha comptat amb una brillant conferència de Xavier Marcet sobre “El repte de la creació de valor i positivitat a les organitzacions en temps convulsos”, i amb intervencions de la Directora General de Serveis Socials de la Generalitat, Meritxell Benedí, la Directora General d’Igualtat, Mireia Mata, i la Vice-rectora de responsabilitat social de la UPC, Gemma Fargas.

L’estudi ha estat presentat pels seus coautors, Toni Codina, director de la Fundació iSocial, i Karina Gibert, catedràtica de l’Intelligent Data Science and Artificial Intelligence (IDEAl) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

L’estudi s’ha basat en una enquesta realitzada a 1.000 persones usuàries de serveis socials d’arreu del territori, i processada per mitjà de tècniques de ciència de dades i d’intel·ligència artificial. I ha assenyalat els principals impactes que la crisi de la Covid-19 ha tingut i està tenint sobre les 107 àrees bàsiques de serveis socials municipals i comarcals, en una doble dimensió: l’impacte sobre les persones amb necessitats d’atenció, i l’impacte en la pràctica dels equips professionals de serveis socials. Un impacte que ha arribat en un moment en què com a societat encara no ens havíem recuperat del tot de la crisi econòmica iniciada el 2008, afegint una càrrega addicional a uns serveis socials dels ens locals ja molt sobrepassats. A més, ha irromput en un estat de maduració tecnològica menys avançat del que hauria estat desitjable en els serveis socials.

En primer lloc INSESS-COVID19 mostra com la crisi actual de la Covid-19 està impactant, d’una banda, sobre sectors de la població que ja foren víctimes de la darrera crisi econòmica i, de l’altra, sobre grups de població i realitats socials diferents que configuren un nou focus de necessitats socials emergents que reclamen també l’atenció dels serveis socials bàsics del territori.

Pel que fa als impactes en l’àmbit laborat, INSESS-COVID19 conclou que el nombre de persones usuàries de serveis socials que no treballen ni reben cap prestació s’ha incrementat un 50% durant la pandèmia. També mostra que el 62% d’usuaris ha necessitat un ajut, i el 46% d’aquests ha estat alimentari. A més, el sentiment de soledat ha augmentat un 29%. L’estudi apunta a l’aparició de nous perfils, noves vulnerabilitats i nous “desafiaments” per als serveis socials.

L’informe s’ha elaborat a partir del resultat de 1.000 enquestes elaborades arreu del territori amb la implicació de les àrees bàsiques de serveis socials. El 67,5% de les respostes les han aportat dones, en respondre als perfils que es donaven per part dels investigadors. “La necessitat té nom de dona”, ha assenyalat Karina Gibert.

Els resultats mostren com els serveis socials han hagut de continuar atenent persones que també van patir la crisi econòmica del 2008 però que a aquests s’hi han sumat nous perfils, amb una afectació nova i especial entre la gent gran i les dones en general. A més, ha irromput l’escletxa digital, els efecte sobre els treballadors essencials o sobre la gestió del temps, entre d’altres.

En l’àmbit laboral, i més enllà de l’augment del 50% dels que no treballen ni reben cap prestació, ha crescut un 18% el nombre de persones que treballen però reben una prestació, i un 11% el de persones que no tenen cap feina ni ocupació. Les persones acomiadades o que han plegat ha augmentat en un 78%, i un 36% més han reduït la seva jornada laboral. A més, ha crescut un 110% les persones que tenien un negoci i han hagut de cessar l’activitat o han fet fallida.

En ser preguntats pel futur, el 51% dels que no treballen creuen que no trobaran feina al gener del 2021. Els motius que addueixen son el tancament d’empreses, l’edat o la manca de formació per a les feines ara més demandades. Un 49% dels enquestats assegura haver teletreballat –al gener eren un 5%– i un 34% dels que ho han fet han necessitat suport emocional. El 22% d’aquests assegura que els hi ha faltat temps de cura familiar.

En l’àmbit dels serveis socials, el 62% dels enquestats assegura haver necessitat algun tipus d’ajut i el 64% l’ha anat a demanar al seu ajuntament. Un 12% ha sol·licitat la Renda Garantida de Ciutadania i un 16% ha demanat ajut psicològic. A més, un 52% dels enquestats va sol·licitar ajuts que involucraven prestacions econòmiques durant la primera onada de la pandèmia. Tot i això, el 70% d’aquests no havia cobrat l’ajut a data d’1 de juliol.

El director de la Fundació iSocial, Toni Codina, ha explicat que la Covid-19 està provocant també conseqüències en l’àmbit de l’habitatge però ha augurat una “eclosió” de problemes un cop finalitzi l’estat d’alarma. Els resultats de l’enquesta mostren que un 25% han necessitats ajuts per pagar el lloguer –el 52% els han anat a buscar a l’ajuntament– i el 27% ha requerit ajuda per pagar els subministraments de la llar. A més, un 11% ha necessitat suport per pagar taxes i tributs. Codina ha apuntat que són xifres “encara moderades”, però ha insistit que no seria d’estranyar que aquestes experimentessin un increment important els propers mesos un cop acabin les mesures de l’estat de l’alarma per contenir els denonaments i els talls de subministraments.

D’altra banda, l’estudi conclou que s’ha incrementat la sensació de soledat i ho ha fet especialment en dones al voltant dels 60 anys i que viuen soles i pateixen una certa escletxa digital. En línies generals, el 73% dels enquestats creu que la crisi de la Covid els ha aïllat, el 41% han requerit suport emocional i el 58% dels que tenen discapacitat asseguren que estan pitjor després de la Covid-19. El mateix passa entre els que tenen un problema de salut mental, on un 74% diu que després de la primera onada estan pitjor i entre aquests hi ha un 5% de nous malalts.

Un 6% dels enquestats asseguren ser víctimes d’algun tipus de violència i el 72% d’aquests són dones. A més, un 17% de els víctimes tenen formació universitària i el 15% marquen fins a tres perfils diferents d’agressors.

Pel que fa a l’escletxa digital, un 48% dels enquestats assegura no tenir ordinador, un 77% no té tablet i un 28% no té wifi. Hi ha un 4% que no té ni mòbil. El 19% dels que pateixen bretxa digital és per manca de competències, mentre que hi ha un 15% que és per manca d’accés als dispositius.

L’estudi mostra també que la Covid va fer que un 27% dels enquestats es quedessin amb judicis sense resoldre, entre els que hi havia ordres d’allunyament per violència masclista i processos de regularització. Al juliol, el 81% d’aquestes processos continuaven sense resoldre’s, essent immigrants i dones els perfils més afectats.

D’altra banda, Codina ha explicat que l’estudi també ha mostrat l’enorme impacte i desafiament que aquesta crisi ha provocat en els equips d’atenció de serveis socials. Aquests han hagut d’afrontar una allau sobtada de la demanda d’ajuts, de la tramitació de prestacions i de gestions de tot tipus en un escenari de greus dificultats per mantenir la intervenció amb persones sovint amb necessitats molt greus i molt complexes.

En aquest sentit, Codina ha apuntat que la crisi ha fet aflorar moltes mancances del sistema català de serveis socials que ja es coneixien, però que s’han posat més en evidència. Ha afegit que això obligarà a accelerar les millores i transformacions ja plantejades pel nou Pla estratègic de serveis socials 2020-2024 aprovat recentment pel Parlament de Catalunya. El director d’iSocial ha assegurat també que caldran nous perfils professionals per atendre les noves realitats, ja que algunes ja es van observar en la crisi del 2008 però d’altres, com l’escletxa digital, l’increment de les situacions de soledat i depressió, o l’afectació en professionals de sectors essencials, són noves.

El vídeo de la presentació de l’informe i de la conferencia d’en Xavier Marcet el podeu visualitzar al nostre canal de Youtube. La versió completa de l’informe en PDF estarà disponible en els dies vinents al web d’iSocial, juntament amb el document resum presentat a l’acte d’avui.

Actualitat

iSocial PRO

Un nou butlletí informarà els professionals que utilitzen les Apps d’iSocial

Des d’aquest mes de juliol, els professionals que ja utilitzen l’App “iSocial PRO” i que, a través d’aquesta, gestionen les apps Nidus, Flapp!, i properament meSocial, rebran periòdicament un butlletí que els informarà sobre novetats, millores tècniques i el procés d’expansió territorial d’aquestes aplicacions.
DigitaliSSB

10 Àrees Bàsiques de Serveis Socials milloren les seves eines d’anàlisi i planificació gràcies a iSocial

iSocial està desenvolupant una sèrie de Quadres de Comandament per a les Àrees Bàsiques de Serveis Socials municipals i comarcals que permetrà als professionals que hi treballen solucionar la seva dispersió d’aplicacions i de fonts de dades mitjançant una sola eina d’anàlisi i planificació
Trobada Rehab-Lab a Liège

iSocial i CIM-UPC participen a la trobada anual de la xarxa europea Rehab-Lab a Bèlgica

Un total de 55 entitats de la xarxa Rehab-Lab s’han reunit a Liège per compartir els seus coneixements i experiències
Trobada inaugural Care4Skills

iSocial participa en la trobada kick-off del projecte Care4Skills a Brussel·les

El passat dijous 23 de maig vam assistir a la reunió kick off del projecte Care4Skills a Brussel·les, organitzada per l’EASPD (European Association of Service Providers for Persons with Disabilities), l’entitat que lidera la iniciativa.
Tallers participatius d'All By Myself

Arranquen els tallers participatius del projecte All By Myself

Aquest maig hem inaugurat els primers tallers participatius inclosos en el procés de recerca del projecte All By Myself, coordinat per la Fundació iSocial i que compta amb el suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.
23 entitats ja s'han format per utilitzar Flapp! i Nidus

23 entitats socials s’han format per utilitzar Flapp! i Nidus

Flapp! i Nidus, les dues caixes fortes virtuals creades per la Fundació iSocial en col·laboració amb Pere Claver Grup, es consoliden amb la formació oferta, fins ara, a 23 entitats.