Llar Casa Bloc, habitatge social i acompanyament per a l’empoderament de les persones

Publicacions Banc d’innovacions

Llar Casa Bloc, habitatge social i acompanyament per a l’empoderament de les persones

Hàbitat3 

Imatge d'una resident dels habitatges socials de Llar Casa Bloc a l'entrada de l'edifici.

Projecte de promoció i posterior gestió de 17 habitatges socials d’inclusió (lloguer social amb acompanyament a les persones) gestionats conjuntament amb entitats del Tercer Sector Social.

L’accés a l’habitatge és un element fonamental a l’hora d’assegurar la dignitat de les persones i possibilitar-ne el desenvolupament. Tanmateix, moltes persones de la comunitat viuen en condicions d’habitatge insegur o inadequat, o bé es troben sense llar o en situacions de desnonament que les fan molt vulnerables. Aquestes circumstàncies no només tenen un impacte directe en la seva qualitat de vida, sinó que també dificulten l’obtenció de feina, l’educació i la integració social.

Llar Casa Bloc pretén abordar aquests desafiaments i oferir una resposta sòlida per a les persones en situació de vulnerabilitat . En una primera fase, que va començar l’any 2020, el projecte, liderat per Hàbitat 3, va impulsar la rehabilitació del cèlebre complex d’habitatge social Casa Bloc, dissenyat pels arquitectes vanguardistes del GATPAC als anys 30, durant la 2a República. En la segona fase, vigent des del 2021, les 17 vivendes socials han sigut assignades a persones en situació d’alta vulnerabilitat, que són acompanyades per equips de suport social especialitzat provinents de diferents entitats que garanteixen un correcte procés d’inclusió social.

Actualment, resideixen a la Llar Casa Bloc una quarantena de persones amb casuístiques i necessitats diverses, incloent-hi persones desnonades i derivades per la Mesa d’Emergències de l’Ajuntament de Barcelona, dones que han patit situacions de violència masclista, persones amb problemes de salut mental o amb discapacitat intel·lectual, i persones amb discapacitats físiques. Totes elles paguen un lloguer adequat al seu nivell d’ingressos i són acompanyades per l’entitat corresponent.

D’altra banda, l’edifici compta amb mesures tecnològiques per garantir la reducció de la bretxa digital i l’empoderament energètic, com ara una instal·lació WiFi o sistemes digitalitzats de vigilància energètica que permet supervisar el nivell de comfort dels 17 habitatges socials.

Banc d’innovacions

Imatges Posts Web 75 min

Jooay, aplicació que ajuda els nens amb discapacitat a trobar activitats de lleure

Jooay és una aplicació gratuïta que connecta l’oferta d’activitats de lleure amb famílies d’infants amb discapacitat
ShareAmi, intercanvis lingüístics intergeneracionals a través de videoconferències

ShareAmi, intercanvis lingüístics intergeneracionals a través de videoconferències

ShareAmi és un programa d’intercanvis lingüístics a través de videoconferències entre persones grans i persones joves que viuen fora del seu país
Kloosiv min

Kloosiv, tecnologia i intervenció social per garantir la inclusió social en l’accés a l’habitatge

Kloosiv és una plataforma web que fomenta la inclusió social en l’habitatge per lluitar contra l’especulació i la soledat no desitjada
Imatges Posts Web 65 min

STOP, intel·ligència artificial per prevenir el suïcidi

STOP és un projecte de recerca per prevenir el suïcidi a través d’intel·ligència artificial aplicada a les xarxes socials