Llar Casa Bloc, habitatge social i acompanyament per a l’empoderament de les persones

Publicacions Banc d’innovacions

Llar Casa Bloc, habitatge social i acompanyament per a l’empoderament de les persones

Hàbitat3 

Imatge d'una resident dels habitatges socials de Llar Casa Bloc a l'entrada de l'edifici.

Projecte de promoció i posterior gestió de 17 habitatges socials d’inclusió (lloguer social amb acompanyament a les persones) gestionats conjuntament amb entitats del Tercer Sector Social.

L’accés a l’habitatge és un element fonamental a l’hora d’assegurar la dignitat de les persones i possibilitar-ne el desenvolupament. Tanmateix, moltes persones de la comunitat viuen en condicions d’habitatge insegur o inadequat, o bé es troben sense llar o en situacions de desnonament que les fan molt vulnerables. Aquestes circumstàncies no només tenen un impacte directe en la seva qualitat de vida, sinó que també dificulten l’obtenció de feina, l’educació i la integració social.

Llar Casa Bloc pretén abordar aquests desafiaments i oferir una resposta sòlida per a les persones en situació de vulnerabilitat . En una primera fase, que va començar l’any 2020, el projecte, liderat per Hàbitat 3, va impulsar la rehabilitació del cèlebre complex d’habitatge social Casa Bloc, dissenyat pels arquitectes vanguardistes del GATPAC als anys 30, durant la 2a República. En la segona fase, vigent des del 2021, les 17 vivendes socials han sigut assignades a persones en situació d’alta vulnerabilitat, que són acompanyades per equips de suport social especialitzat provinents de diferents entitats que garanteixen un correcte procés d’inclusió social.

Actualment, resideixen a la Llar Casa Bloc una quarantena de persones amb casuístiques i necessitats diverses, incloent-hi persones desnonades i derivades per la Mesa d’Emergències de l’Ajuntament de Barcelona, dones que han patit situacions de violència masclista, persones amb problemes de salut mental o amb discapacitat intel·lectual, i persones amb discapacitats físiques. Totes elles paguen un lloguer adequat al seu nivell d’ingressos i són acompanyades per l’entitat corresponent.

D’altra banda, l’edifici compta amb mesures tecnològiques per garantir la reducció de la bretxa digital i l’empoderament energètic, com ara una instal·lació WiFi o sistemes digitalitzats de vigilància energètica que permet supervisar el nivell de comfort dels 17 habitatges socials.

Banc d’innovacions

Imatges Posts Web 50 min

Pycipedia, plataforma col·laborativa per a treballadors socials especialitzats en criança amb discapacitat intel·lectual

Pycipedia és una plataforma web per treballadors socials especialitzats en acompanyar pares i mares amb discapacitat intel·lectual
Imatges Posts Web 47 min 1

Mapathon UPC, plataforma web que recull punts geolocalitzats en un mapa

Mapathon UPC és una plataforma web en obert que permet recollir punts geolocalitzats en un mapa de forma col·laborativa
Imatges Posts Web 39 min

AutisMIND, aplicació per estimular la cognició social d’infants amb TEA

AutisMIND és una aplicació mòbil que potencia la capacitat de posar-se en lloc de l’altre en infants amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA)
Imatges Posts Web 32 min

Digital Streetwork, treballadors socials que atenen joves a través d’Internet

Digital Streetwork és una iniciativa que trasllada el treball de carrer amb joves a Internet