Memory Center Platform, plataforma interactiva que apropa les experiències de les persones migrades
Memory Center Platform, plataforma interactiva que apropa les experiències de les persones migrades
Engineering Ingegneria Informatica, SO-CLOSE Consortium
Plataforma digital multimodal i multilingüe que recull patrimonis, testimonis, experiències i narracions al voltant dels fenòmens del desplaçament i la migració forçada a fi d’ajudar a la construcció d’identitats complexes i afavorir la cohesió social entre les persones refugiades i les societats europees d’acollida.
Aprofita els beneficis d’eines digitals i artístiques innovadores per facilitar l’intercanvi cultural, emmagatzemant i gestionant continguts molt diversos (documents, vídeos, imatges, textos). Està disponible en 6 idiomes (anglès, italià, espanyol, català, grec i polonès) i està a l’abast d’institucions, acadèmics, artistes i del públic en general.
Aquesta plataforma de programari representa l’arxiu final de tots els continguts produïts durant la vida del projecte So-Close, és a dir, d’herència cultural sobre persones refugiades i migrants. De fet, és la culminació del projecte: emmagatzema i permet buscar, visualitzar, compartir, descarregar i agregar els materials creats. Així, al MCP s’hi troben mapes digitals, exposicions virtuals que permeten compartir elements tangibles i intangibles dels països d’origen i d’acollida, i vídeos documentals interactius i immersius. En aquest sentit, el MCP interactua amb les tres eines digitals creades durant el projecte –Storymap, Webdoc i Exhibition– amb l’objectiu de compartir i posar en comú l’herència cultural. A banda de preservar i reunir tots aquests continguts generats, també els connecta amb iniciatives similars gràcies al rastrejador de xarxes socials i permet a l’usuari ser co-creador de nous materials culturals.
A més a més, aquesta plataforma proveeix un nombre de funcions d’accessibilitat bàsica –com ara la modificació de la mida de la font o l’adaptació de la font per a persones amb dislèxia, entre d’altres– per a persones amb diversitat funcional. Aquestes funcions poden ser fàcilment activades pels usuaris.
Característiques de la innovació
Localització
Itàlia, Espanya, Suècia, Grècia, Polònia
Col·laboradors / Finançadors
Programa Horizon 2020 Unió Europea
Gènesi
El MCP forma part del projecte So-Close que, amb una durada de 3 anys, va finalitzar el desembre de 2022. Aquest projecte, centrat en les migracions forçades –passades i presents– a Europa, nasqué de la voluntat de posar en valor l’experiència dels agents i víctimes i de generar contingut sobre patrimoni migratori. Així doncs, parteix de la comprensió que compartir l’herència cultural és un recurs valuós per a la construcció d’identitats complexes. L’objectiu principal és afavorir la cohesió social entre persones refugiades i les societats europees d’acollida a través d’eines digitals i artístiques innovadores.
Nivell d’implantació
El MCP és accessible, integra els materials creats localment durant el projecte i permet la participació activa de persones refugiades en el procés d’emmarcar i implementar l’herència cultural. Més enllà, actualment s’està vetllant per incloure’l en el contingut de cerca d’altres plataformes existents com Europeana.
Banc d’innovacions