Memory Center Platform, plataforma interactiva que apropa les experiències de les persones migrades

Memory Center Platform, plataforma interactiva que apropa les experiències de les persones migrades

Engineering Ingegneria Informatica, SO-CLOSE Consortium

Plataforma digital multimodal i multilingüe que recull patrimonis, testimonis, experiències i narracions al voltant dels fenòmens del desplaçament i la migració forçada a fi d’ajudar a la construcció d’identitats complexes i afavorir la cohesió social entre les persones refugiades i les societats europees d’acollida.

Aprofita els beneficis d’eines digitals i artístiques innovadores per facilitar l’intercanvi cultural, emmagatzemant i gestionant continguts molt diversos (documents, vídeos, imatges, textos). Està disponible en 6 idiomes (anglès, italià, espanyol, català, grec i polonès) i està a l’abast d’institucions, acadèmics, artistes i del públic en general. 

Aquesta plataforma de programari representa l’arxiu final de tots els continguts produïts durant la vida del projecte So-Close, és a dir, d’herència cultural sobre persones refugiades i migrants. De fet, és la culminació del projecte: emmagatzema i permet buscar, visualitzar, compartir, descarregar i agregar els materials creats. Així, al MCP s’hi troben mapes digitals, exposicions virtuals que permeten compartir elements tangibles i intangibles dels països d’origen i d’acollida, i vídeos documentals interactius i immersius. En aquest sentit, el MCP interactua amb les tres eines digitals creades durant el projecte –Storymap, Webdoc i Exhibition– amb l’objectiu de compartir i posar en comú l’herència cultural. A banda de preservar i reunir tots aquests continguts generats, també els connecta amb iniciatives similars gràcies al rastrejador de xarxes socials i permet a l’usuari ser co-creador de nous materials culturals. 

A més a més, aquesta plataforma proveeix un nombre de funcions d’accessibilitat bàsica –com ara la modificació de la mida de la font o l’adaptació de la font per a persones amb dislèxia, entre d’altres– per a persones amb diversitat funcional. Aquestes funcions poden ser fàcilment activades pels usuaris.