Eines per a la Transformació digital dels serveis socials bàsics

Aprèn a utilitzar les noves eines que la tecnologia posa al nostre abast en el sector dels serveis socials (16 h, online)

Edició per encàrrec: per a la contractació del curs complet poseu-vos en contacte amb: formacio@isocial.cat

Descripció

Aprèn a utilitzar les noves eines que la tecnologia posa al nostre abast en el sector dels serveis socials.

La transformació digital és un procés de canvi que ha experimentat la nostra societat i que segueix experimentant cada dia. Un procés de canvi amb un fort impacte en la societat, les organitzacions i la ciutadania del segle XXI, i també en el sector dels serveis socials.

Es tracta d’un camí que tot just acaba de començar, que té un llarg recorregut per definir i que comporta una modificació en l’enfocament, la manera de treballar i la forma d’orientar l’atenció en els serveis socials. Perquè transformar les organitzacions i el sector social digitalment, no consisteix només en virtualitzar procediments que abans es feien presencialment o en paper, sinó que també implica canvis en les formes de gestió, d’organització, de provisió dels serveis i d’interacció amb les persones ateses.

Aquest curs pretén aportar una resposta a la necessitat que tenen els equips bàsics de serveis socials de les Administracions locals de capacitar-se per utilitzar les noves eines que avui la tecnologia posa al seu abast, i de formar-se per afrontar de manera exitosa els canvis de tot ordre que l’ús d’aquestes noves eines comporta per a les professionals, per als equips i per a les organitzacions.

Destinataris

Professionals (treballadores socials, educadores, administratives…) dels equips de serveis socials bàsics (SSB) de les Administracions locals.

Objectiu

  1. Capacitar en l’ús d’eines digitals bàsiques d’utilitat per a l’activitat diària de les professionals que fan intervenció social
  2. Oferir pautes per a la gestió dels canvis que la digitalització comporta en els equips de serveis socials bàsics
  3. Mostrar solucions digitals innovadores per als serveis socials bàsics que alguns ens locals més avançats estan pilotant o implementant

Format i durada

En línia, per mitjà de la plataforma Zoom.

El curs té una durada de 16 hores repartides en 8 sessions de 2 hores. Les sessions combinen la reflexió teòrica amb la capacitació pràctica en l’ús de diverses eines digitals, i inclouen activitats asincròniques de treball personal i activitats en grups de treball reduïts.

Llengua: Català o castellà

Lliurables:

  • Fitxa de cada sessió, que inclourà:
    • CV del docent
    • Dades de contacte
    • Objectius de cada sessió
    • Metodologia, contingut
    • Bibliografia/webgrafia
  • Presentacions utilitzades pels i les docents
  • Síntesi de les dinàmiques realitzades i de les aportacions recollides
  • Diploma final d’aprofitament (caldrà l’assistència a almenys el 80% de les sessions).

El curs parteix de les eines digitals de què disposen els Ajuntaments o Consells Comarcals a fi d’adaptar al màxim la formació a la seva realitat i expectatives.

Coordinació

Francesc Oliveras: Informàtic. Professional autònom consultor en TIC en l’àmbit dels Serveis socials, eAdministració i Signatura Electrònica. De 2007 a 2009 va ser Director General de l’empresa pública CatCERT. Des del 2010 és el responsable de l’oficina tècnica del sistema d’informació GESS, que serveix a les professionals de serveis socials bàsics de 5 organismes comarcals gironins per gestionar i fer seguiment de les persones usuàries de serveis socials.  Des de 2023 coordina el projecte DigitaliSSB de la Fundació iSocial.

Pla de transformació digital

El curs es pot complementar amb un servei de disseny d’un pla de transformació digital dels serveis socials del municipi o comarca, o de l’entitat social, que inclou un diagnòstic de la situació i de les principals mancances a resoldre.

DuradaSessió
12hReptes actuals de transformació digital del sector dels serveis socials
22hLa gestió dels canvis que comporta la transformació digital en els equips de SSB
32hEines digitals d’utilitat en el dia a dia dels SSB
42hEines i serveis d’Administració electrònica d’utilitat als SSB
52hEines digitals de relació i intervenció individual, grupal i comunitària als SSB
62hCasos d’ús i bones pràctiques en l’ús d’eines digitals als SSB
72hEl nou e-Social del Sistema Català de Serveis Socials
82hEines digitals innovadores per als SSB en procés de prova o d’implementació en alguns ens locals
Francesc Oliveras

Francesc Oliveras

Llicenciat en informàtica i màster en eBusiness. Ha estat director general de CATCert (Agència Catalana de Certificació) i actualment és consultor TIC en Serveis Socials, Administració electrònica i serveis de seguretat i signatura electrònica. És docent en l’àmbit de sistemes d’informació de Serveis Socials i d’administració electrònica a diverses universitats i institucions. Des del 2023, coordina el projecte DigitaliSSB de la Fundació iSocial.

Iolanda Domingo

Iolanda Domingo

Treballadora Social de PSI (Pla de Serveis Individualitzat) de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata de Reus, com a gestora de casos amb Trastorns Mentals Severs. Postgrau en Intervenció Social a l’àmbit de la Salut Mental, Màster Universitari de Treball Social Sanitari i Màster Universitari en Innovació en la Intervenció Social i Educativa. Professora associada de la URV.

Elisabet Demonjó

Elisabet Demonjó

Diplomada en Ciències Empresarials i postgrau en Gestió Financera. Ha treballat com a coordinadora del servei de valoració de la dependència i la discapacitat de les comarques de la Garrotxa, el Ripollès, el Pla de l’Estany, la Selva i la Cerdanya. Actualment és la responsable de qualitat, processos i anàlisi de dades del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa. És formadora en processos d’administració electrònica i en eines de gestió social.

Rosa M. Fumàs

Rosa Fumàs

Graduada en Treball Social, Màster en Direcció Pública per ESADE, Diploma en Funció Gerencial en Serveis Socials, Màster en Mediació Familiar i Postgrau sobre Atenció Primària de Serveis Socials. Amb 33 anys d’experiència professional en Serveis Socials, els darrers 18 anys com a Directora tècnica de Serveis Socials del Consell Comarcal del Pallars Jussà. Actualment treballa al Dep. de Drets Socials de la Generalitat en el projecte de desplegament del sistema e-social.

En col·laboració amb

Generalitat de Catalunya Departament de Drets Socials