Nagaya Tower, edifici intergeneracional per combatre la soledat no desitjada
Nagaya Tower, edifici intergeneracional per combatre la soledat no desitjada
Nagaya Tower, THEM
Edifici comunitari que connecta a persones de diferents generacions per combatre el sentiment de soledat
La Nagaya Tower té sis pisos i està dissenyada en forma de V per fomentar que els residents es vegin quan entren i surten dels seus domicilis. A més, els balcons exteriors no tenen envans. D’aquesta manera, els habitatges estan connectats. A cada planta hi ha menjadors comunitaris i altres espais per interaccionar, com zones habilitades per a realització d’activitats d’oci o jardins elevats. Tot això facilita la comunicació del veïnatge en el dia a dia, tot i que també es busca preservar l’espai personal de cadascú.
En aquesta finca comunitària hi viuen majoritàriament persones majors de 70 anys, però també d’altres generacions. Els més joves reben descomptes en el lloguer si s’involucren en tasques comunes com canviar bombetes, moure mobles o llançar la brossa. La gent gran col·loca un imant a la porta de la seva casa quan marxa de la residència perquè la resta en tingui constància. A més, les persones que requereixen suport vital poden rebre els serveis al mateix edifici. D’altra banda, hi ha una habitació on famílies adoptives crien infants que no poden viure amb els seus tutors.
Aquesta iniciativa pretén pal·liar el sentiment de soledat no desitjada, un fenomen especialment present entre persones de la tercera edat i amb una especial prevalència en societats significativament envellides com la japonesa.
Característiques de la innovació
Localització
Kagoshima, Japó
Col·laboradors / Finançadors
Ministeri de Territori, Infraestructures, Transport i Turisme del Japó
Gènesi
La Nagaya Tower va ser creada pel doctor Haruhiko Dozono, fundador d’una de les primeres clíniques de cures pal·liatives al Japó. Allà es va adonar que la majoria dels seus pacients amb deteriorament mental patien aïllament social i soledat psicològica, i que necessitaven interacció humana. L’any 2011 va decidir crear un espai on les persones que es trobessin en aquesta situació poguessin teixir vincles comunitaris entre elles. La construcció de l’edifici va acabar el març de 2013.
L’edifici està inspirat en antics habitatges col·lectius del període Edo japonès, que s’estén de 1603 a 1867, on persones diverses convivien en una mateixa casa compartimentada. Al voltant d’un pou comú, conversaven mentre duien a terme les tasques domèstiques.
Nivell d’implantació
Els residents de la Nagaya Tower asseguren que aquest intercanvi intergeneracional els fa sentir més acompanyats i menys sols. Segons dades del Ministeri d’Interior de 2023, el 10% de la població del Japó supera els 80 anys. A més, l’any 2023 el país va batre el seu rècord de centenaris, amb 92.000 persones. L’any 2021 es va crear un Ministeri de la Soledat i l’Aïllament Social per abordar la problemàtica.
Banc d’innovacions