ReThink, eina proactiva per prevenir i aturar el ciberassetjament

Publicacions Banc d’innovacions

ReThink, eina proactiva per prevenir i aturar el ciberassetjament

ReThink

Eina digital que té per objectiu detectar i aturar el ciberassetjament en l’origen, abans que es produeixi. Es tracta d’una solució proactiva i eficaç per ajudar als adolescents a prendre decisions positives a les xarxes socials.

ReThink autoempodera els usuaris, donant-los una segona oportunitat i instant-los a la reflexió, alhora que transforma els seus comportaments i actituds. Amb tot, anima als adolescents a convertir-se en ciutadans digitals responsables i positius.

El ciberassetjament és l’abús intencionat d’una altra persona a través de les xarxes socials o plataformes tecnològiques, i si bé no és una problemàtica exclusiva de les persones adolescents, sí que és aquest un dels grups d’edat on té més èmfasi. Les víctimes del ciberassetjament pateixen depressió, ansietat i baixa autoestima, entre d’altres. Diversos estudis mostren que els adolescents poden sovint actuar per impuls, la qual cosa els condueix a publicar missatges perjudicials i plens d’odi dels quals es poden penedir més tard. Per aquest motiu, l’app tecnològica ReThink funciona de tal manera que posa al punt de mira els possibles assetjadors, detectant quan preadolescents i adolescents intenten publicar contingut ofensiu a les xarxes. Llavors, proporciona als usuaris una advertència i un moment per repensar el contingut ofensiu –més concretament, si és o no oportú– abans de publicar-lo a les xarxes. Així, té per objectiu frenar la seva impulsivitat. 

L’aplicació ReThink està disponible i és gratuïta, de fàcil instal·lació i ràpida configuració. Ha estat aprovada per professors, directors i administradors de centres educatius i el seu ús és recomanat per cossos policials. Els resultats són d’èxit: segons les investigacions realitzades, el 93% de les vegades els adolescents canvien d’opinió quan reben l’input de repensar la seva decisió sobre si publicar o no el contingut ofensiu. De fet, les xifres apunten que la voluntat per publicar aquest tipus de missatges es redueix del 71% al 4%. 

Banc d’innovacions

Projecte e-Fabrik - Joves col·laboren amb persones amb discapacitat per crear ajuts funcionals

E-Fabrik, solucions innovadores i solidàries per a persones amb discapacitat

E-Fabrik es una iniciativa innovadora que reuneix joves i persones amb discapacitat en una comunitat creativa amb l’objectiu de concebre i fabricar conjuntament solucions per abordar les dificultats de les persones amb discapacitat
Imatge d'una habitant del projecte Llar Casa Bloc a l'entrada de l'edifici.

Llar Casa Bloc, habitatge social i acompanyament per a l’empoderament de les persones

Llar casa bloc és un projecte en xarxa d’habitatge social impulsat per Hàbitat3, que ofereix acompanyament social i recursos tecnològics per impulsar l’autonomia i l’empoderament dels seus residents.