Seminaris

Cicle de reflexió “Big Data i Serveis Socials”
Preveure i anticipar-nos a les necessitats socials”

L’evolució de l’estructura de riscos i de vulnerabilitats socials dels territoris, com a conseqüència dels canvis demogràfics, l’envelliment de la població, els fluxos migratoris o les transformacions dels mercats de treball i de l’habitatge, genera freqüents descompensacions en l’àmbit de la intervenció dels Serveis Socials, i sovint les persones amb necessitats d’atenció social no són identificades com a població de risc o no reben l’atenció social adequada a causa d’una intervenció reactiva, no planificada i fragmentada.

La tecnologia Big Data permet avui analitzar les dades de múltiples orígens amb models predictius per a cercar patrons que són massa complexos per detectar-los de forma manual, i identificar les situacions actuals i futures de vulnerabilitat social amb total fiabilitat d’encert.

Explorar les possibilitats que ofereix el Big Data és avui ineludible per al sector dels Serveis Socials per disposar de coneixement per a la planificació i la presa de decisions; avançar en eficiència i eficàcia; desenvolupar estratègies més proactives i preventives; i impulsar la personalització dels serveis.

Programa:

  • Conferència inaugural: “Perquè el Big Data avui ens ajuda a millorar la resposta a les necessitats dels ciutadans” (Activitat realitzada el 25 de setembre 2019. Pots llegir un resum de la conferència aquí)
  • Debat: “Com podem millorar avui els Serveis Socials gràcies al Big Data” (Activitat realitzada el 29 d’octubre 2019. Pots llegir un resum del debat aquí)
  • Debat: “Models predictius i automatització en els Serveis Socials. Oportunitats i factors crítics” (19 de novembre 2019, 9h30)
  • Seminari de treball: “Com utilitzar models predictius en els Serveis Socials locals” (21 de gener 2020, 9h30)
  • Conferència de cloenda i presentació d’un document final: “Límits i oportunitats de l’aportació del Big Data a la millora dels Serveis Socials” (10 de març, 18h00)

Propera activitat:

Dimarts 19 de novembre 2019, 9h30.

Conferència-debat “Models predictius i automatització en els Serveis Socials. Oportunitats i factors crítics”

  • La disponibilitat i el tractament de les dades, a càrrec del Sr. Albert Isern, CEO de Momentum Analytics
  • Creació d’un vocabulari controlat comú per l’àmbit de l’atenció social, a càrrec de la Sra. Lourdes Rodríguez, projecte Intersocial de la Fundació TIC Salut Social
  • Segmentació i redisseny dels processos d’intervenció social, a càrrec del Sr. Carlos Raul de Pablos Pérez, Gerente de Servicios Sociales de la Junta de Castilla y León
  • La perspectiva ètica i els drets dels ciutadans, a càrrec de la Sra. Núria Terribas, directora de la Fundació Víctor Grífols i Lucas

Presenta i modera: Sr. Jordi Conesa, Coordinador de Ciència de Dades en Salut i de l’eHealth Center de la Universitat Oberta de Catalunya

Les ponències es faran en català i en castellà. Inscripcions gratuïtes.

Lloc:

Palau Macaya (Pg. de Sant Joan 108, Barcelona)

Amb el suport de:

Pin It on Pinterest

Comparteix