Una brillant conferència de Rebecca Richmond (UK) inaugura el cicle “Big Data i Serveis Socials”

Publicacions Notícies

Una brillant conferència de Rebecca Richmond (UK) inaugura el cicle “Big Data i Serveis Socials”

,
Una brillant conferència de Rebecca Richmond (UK) inaugura el cicle “Big Data i Serveis Socials”

El dimecres 25 de setembre la Fundació iSocial hem inaugurat el cicle de reflexió “Big Data i Serveis Socials”, amb una conferència de Rebecca Richmond, directora general d’Investigació i Coneixements Internacionals a The Advisory Board Company (Londres), a l’auditori del Palau Macaya de Barcelona. Aquesta companyia va tenir un paper protagonista en la reforma sanitària nord-americana, l’”Obamacare”, i ha esdevingut la consultora internacional de referència per a la millora de l’eficiència dels sistemes socio-sanitaris, el finançament dels serveis socials, i la coordinació i integració de serveis a partir d’un coneixement més científic de les necessitats de la població.

En aquesta conferència inaugural, la senyora Richmond ha respost a la pregunta de Per què amb Big Data podem respondre millor a les necessitats dels ciutadans?. Segons Richmond, en primer lloc perquè el Big Data ens permet conèixer necessitats socials que no estan cobertes pels actuals sistemes de benestar i segmentar el seu risc social. Però això implica, alhora, superar les deficiències dels sistemes actuals per respondre a aquestes necessitats, a causa de l’atenció compartimentada, en sitges, dels sistemes social, de salut, educatiu, etc. i de l’insuficient ús de les dades existents per conèixer millor aquestes necessitats. Richmond ha proposat passar de l’ús de les dades per descriure situacions a l’anàlisi de les dades per generar serveis integrals i de valor basats en l’evidència.

Richmond ha remarcat que l’objectiu d’introduir el Big Data als Serveis Socials ha de ser permetre als ciutadans i ciutadanes de participar en la millora del seu projecte de vida, situant-los en el centre de la planificació i de la gestió dels serveis, fent-los partícips de la presa de decisions en l’ús de les seves dades, i graduant els serveis en base a la segmentació amb l’objectiu d’aconseguir l’autogestió de la persona.

Utilitzar Big Data, segons Richmond, permet conèixer aspectes que no són clars ni evidents en el procés d’atenció social però poden ser essencials per al ciutadà. En aquest sentit, ha posat l’exemple de l’escala PAM, que en alguns llocs dels EE.UU. permet a professionals socials i sanitaris conèixer el grau d’activació dels pacients o usuaris dels serveis i, per tant, en quin punt han d’iniciar la conversa amb ell/a. I els casos del Voluntary Action Rotherham Funds del Regne Unit i del Black Dog Institute d’Austràlia, que utilitzen el Big Data i instruments de mesura i de participació per ajudar al diagnòstic dels professionals.

Davant les dificultats i barreres per utilitzar el Big Data als Serveis Socials, Richmond ha posat l’exemple del Montefiore Health System de Nova York, que avui és un referent mundial en atenció integrada i ús del Big Data, el qual va fer-ho per convicció i sense esperar a rebre cap encàrrec governamental. Tot i que alhora Montefiore va aconseguir molta més eficiència i un estalvi de recursos, Rebecca Richmond ha remarcat que és un error pensar que l’atenció integrada i el desenvolupament de sistemes més integrats i intel·ligents comportarà a la llarga un estalvi de recursos, tot i que sí comportarà reequilibrar la despesa entre sistemes i aplanar la corba de creixement futur de la despesa.

Finalment, Rebecca Richmond ha recomanat que el desenvolupament del coneixement vinculat al Big Data l’utilitzem no tant per conèixer millor el segment de població d’alt risc que ja està atès pels Serveis Socials, sinó que focalitzem els esforços en el segment de població (entre un 60% i un 65% segons ella) que es troba en una situació de “risc creixent” i, dins d’aquest, a les persones (entre un 15% i un 18%) que cada any migren al grup de més risc, per intentar disminuir aquest percentatge gràcies a un treball preventiu i proactiu més eficaç.

El cicle “Big Data i Serveis Socials” continuarà el proper 29 d’octubre, amb el debat Com podem millorar avui els serveis socials gràcies al Big Data, que anirà a càrrec de Meritxell Benedí, directora general de Serveis Socials, del Dept. de Treball, Afers Socials i Famílies, de la Generalitat de Catalunya, i Tomas Lehtinen, expert en Data Analytics del sector públic de Finlàndia, entre d’altres. El 19 de novembre serà el torn de la dissertació sobre Models predictius i automatització en els Serveis Socials, oportunitats i factors crítics, amb experts com Albert Isern, CEO de Momentum Analytics i Josué Sallent, director de la Fundació TIC Salut Social.

Així mateix, el 31 de gener de 2020 s’organitza el taller Com desenvolupar i utilitzar models predictius en els serveis socials locals, on representants d’àrees bàsiques del sector analitzaran els aprenentatges precedents d’algunes administracions per tal de desenvolupar models predictius i aplicar-los en els serveis socials municipals i comarcals. El cicle es tancarà amb la presentació d’un document final de conclusions i recomanacions que recollirà les aportacions de les activitats des de l’inici del cicle, i la conferència: Límits i oportunitats del Big Data per millorar els serveis socials, a càrrec del consultor expert en serveis socials del País Basc Fernando Fantova.

Aquest cicle de la Fundació iSocial ha estat organitzat amb el suport de l’Obra Social La Caixa, la Universitat Oberta de Catalunya i la Fundació TIC Salut Social.

Actualitat

Trobada inaugural Care4Skills

iSocial participa en la trobada kick-off del projecte Care4Skills a Brussel·les

El passat dijous 23 de maig vam assistir a la reunió kick off del projecte Care4Skills a Brussel·les, organitzada per l’EASPD (European Association of Service Providers for Persons with Disabilities), l’entitat que lidera la iniciativa.
Tallers participatius d'All By Myself

Arranquen els tallers participatius del projecte All By Myself

Aquest maig hem inaugurat els primers tallers participatius inclosos en el procés de recerca del projecte All By Myself, coordinat per la Fundació iSocial i que compta amb el suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.
23 entitats ja s'han format per utilitzar Flapp! i Nidus

23 entitats socials s’han format per utilitzar Flapp! i Nidus

Flapp! i Nidus, les dues caixes fortes virtuals creades per la Fundació iSocial en col·laboració amb Pere Claver Grup, es consoliden amb la formació oferta, fins ara, a 23 entitats.
I Jornada Serveis Socials

La Fundació iSocial participa a la I Jornada de Serveis Socials

iSocial ha presentat Nidus, una eina digital de suport a les persones en situació de sensellarisme, impulsada conjuntament amb Pere Claver Grup