Una brillant conferència de Rebecca Richmond (UK) inaugura el cicle “Big Data i Serveis Socials”

Publicacions Notícies

Una brillant conferència de Rebecca Richmond (UK) inaugura el cicle “Big Data i Serveis Socials”

,
Una brillant conferència de Rebecca Richmond (UK) inaugura el cicle “Big Data i Serveis Socials”

El dimecres 25 de setembre la Fundació iSocial hem inaugurat el cicle de reflexió “Big Data i Serveis Socials”, amb una conferència de Rebecca Richmond, directora general d’Investigació i Coneixements Internacionals a The Advisory Board Company (Londres), a l’auditori del Palau Macaya de Barcelona. Aquesta companyia va tenir un paper protagonista en la reforma sanitària nord-americana, l’”Obamacare”, i ha esdevingut la consultora internacional de referència per a la millora de l’eficiència dels sistemes socio-sanitaris, el finançament dels serveis socials, i la coordinació i integració de serveis a partir d’un coneixement més científic de les necessitats de la població.

En aquesta conferència inaugural, la senyora Richmond ha respost a la pregunta de Per què amb Big Data podem respondre millor a les necessitats dels ciutadans?. Segons Richmond, en primer lloc perquè el Big Data ens permet conèixer necessitats socials que no estan cobertes pels actuals sistemes de benestar i segmentar el seu risc social. Però això implica, alhora, superar les deficiències dels sistemes actuals per respondre a aquestes necessitats, a causa de l’atenció compartimentada, en sitges, dels sistemes social, de salut, educatiu, etc. i de l’insuficient ús de les dades existents per conèixer millor aquestes necessitats. Richmond ha proposat passar de l’ús de les dades per descriure situacions a l’anàlisi de les dades per generar serveis integrals i de valor basats en l’evidència.

Richmond ha remarcat que l’objectiu d’introduir el Big Data als Serveis Socials ha de ser permetre als ciutadans i ciutadanes de participar en la millora del seu projecte de vida, situant-los en el centre de la planificació i de la gestió dels serveis, fent-los partícips de la presa de decisions en l’ús de les seves dades, i graduant els serveis en base a la segmentació amb l’objectiu d’aconseguir l’autogestió de la persona.

Utilitzar Big Data, segons Richmond, permet conèixer aspectes que no són clars ni evidents en el procés d’atenció social però poden ser essencials per al ciutadà. En aquest sentit, ha posat l’exemple de l’escala PAM, que en alguns llocs dels EE.UU. permet a professionals socials i sanitaris conèixer el grau d’activació dels pacients o usuaris dels serveis i, per tant, en quin punt han d’iniciar la conversa amb ell/a. I els casos del Voluntary Action Rotherham Funds del Regne Unit i del Black Dog Institute d’Austràlia, que utilitzen el Big Data i instruments de mesura i de participació per ajudar al diagnòstic dels professionals.

Davant les dificultats i barreres per utilitzar el Big Data als Serveis Socials, Richmond ha posat l’exemple del Montefiore Health System de Nova York, que avui és un referent mundial en atenció integrada i ús del Big Data, el qual va fer-ho per convicció i sense esperar a rebre cap encàrrec governamental. Tot i que alhora Montefiore va aconseguir molta més eficiència i un estalvi de recursos, Rebecca Richmond ha remarcat que és un error pensar que l’atenció integrada i el desenvolupament de sistemes més integrats i intel·ligents comportarà a la llarga un estalvi de recursos, tot i que sí comportarà reequilibrar la despesa entre sistemes i aplanar la corba de creixement futur de la despesa.

Finalment, Rebecca Richmond ha recomanat que el desenvolupament del coneixement vinculat al Big Data l’utilitzem no tant per conèixer millor el segment de població d’alt risc que ja està atès pels Serveis Socials, sinó que focalitzem els esforços en el segment de població (entre un 60% i un 65% segons ella) que es troba en una situació de “risc creixent” i, dins d’aquest, a les persones (entre un 15% i un 18%) que cada any migren al grup de més risc, per intentar disminuir aquest percentatge gràcies a un treball preventiu i proactiu més eficaç.

El cicle “Big Data i Serveis Socials” continuarà el proper 29 d’octubre, amb el debat Com podem millorar avui els serveis socials gràcies al Big Data, que anirà a càrrec de Meritxell Benedí, directora general de Serveis Socials, del Dept. de Treball, Afers Socials i Famílies, de la Generalitat de Catalunya, i Tomas Lehtinen, expert en Data Analytics del sector públic de Finlàndia, entre d’altres. El 19 de novembre serà el torn de la dissertació sobre Models predictius i automatització en els Serveis Socials, oportunitats i factors crítics, amb experts com Albert Isern, CEO de Momentum Analytics i Josué Sallent, director de la Fundació TIC Salut Social.

Així mateix, el 31 de gener de 2020 s’organitza el taller Com desenvolupar i utilitzar models predictius en els serveis socials locals, on representants d’àrees bàsiques del sector analitzaran els aprenentatges precedents d’algunes administracions per tal de desenvolupar models predictius i aplicar-los en els serveis socials municipals i comarcals. El cicle es tancarà amb la presentació d’un document final de conclusions i recomanacions que recollirà les aportacions de les activitats des de l’inici del cicle, i la conferència: Límits i oportunitats del Big Data per millorar els serveis socials, a càrrec del consultor expert en serveis socials del País Basc Fernando Fantova.

Aquest cicle de la Fundació iSocial ha estat organitzat amb el suport de l’Obra Social La Caixa, la Universitat Oberta de Catalunya i la Fundació TIC Salut Social.

Actualitat

Vincles Alt Urgell

iSocial es reuneix amb els 19 alcaldes i alcaldesses de l’Alt Urgell per donar a conèixer el projecte Vincles

El passat dimecres 24 de juliol, ens vam reunir amb dinou representants municipals de la comarca de l’Alt Urgell per explicar-los el projecte Vincles.
REIR, nova entitat membre de iSocial

REIR s’incorpora com a nova entitat membre de la Fundació iSocial

El patronat d’iSocial ha aprovat l’ingrés de Recursos Educatius per a la Infància en Risc (REIR) com a entitat membre de la Fundació
Premis GrausTIC

Oberta la convocatòria dels premis d’Innovació Digital de Catalunya GrausTIC 2024

El passat 12 de juliol es va obrir la convocatòria dels Premis d’Innovació Digital de Catalunya 2024 – GrausTIC, un certamen que té com a objectiu reconèixer aquelles iniciatives, professionals, empreses o institucions que destaquen per l’ús innovador i la promoció de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Les propostes es podran presentar fins al 15 d’octubre de 2024.
Grupo Servicio Sociales Integrados (SSI)

La Fundació iSocial dona la benvinguda al Grupo SSI com a nova entitat membre

El Grupo Servicios Sociales Integrados (SSI) és una cooperativa basca dedicada a millorar la qualitat de vida de les persones en situació de vulnerabilitat
Josep Maria Solé pren el relleu de Montse Cervera com a president

Canvi de presidència: Josep Maria Solé pren el relleu de Montse Cervera

Montse Cervera, presidenta d’iSocial des de la creació de la Fundació, cedeix el pas a Josep Maria Solé
iSocial PRO

Un nou butlletí informarà els professionals que utilitzen les Apps d’iSocial

Des d’aquest mes de juliol, els professionals que ja utilitzen l’App “iSocial PRO” i que, a través d’aquesta, gestionen les apps Nidus, Flapp!, i properament meSocial, rebran periòdicament un butlletí que els informarà sobre novetats, millores tècniques i el procés d’expansió territorial d’aquestes aplicacions.