ShareAmi, intercanvis lingüístics intergeneracionals a través de videoconferències
ShareAmi, intercanvis lingüístics intergeneracionals a través de videoconferències
Oldyssey
Programa d’intercanvis lingüístics a través de videoconferències entre persones grans i persones joves que viuen fora del seu país
Durant el confinament causat per la pandèmia de la COVID-19, moltes persones grans es van trobar aïllades, mentre que per a joves refugiats que van perdre l’oportunitat d’assistir a trobades lingüístiques i classes d’idiomes que els facilitessin la integració social i l’aprenentatge de la llengua d’acollida.
Per tal de donar solució a aquestes dues problemàtiques, la organització Oldyssey va impulsar el projecte ShareAmi, un programa que permet fer intercanvis lingüístics intergeneracionals a través de videoconferències. D’una banda, s’afavoreix que els joves refugiats puguin integrar-se millor al nou territori i, de l’altra, es combat el sentiment de soledat no desitjada que experimenten moltes persones grans. A més, l’ús d’aquesta eina també permet a les persones grans millorar la seva relació amb la tecnologia i, alhora, reforçar el sentiment d’utilitat a la societat.
Shareami funciona a través d’un sistema de voluntariat, en el qual les persones voluntàries contacten amb les dues parts interessades en realitzar l’intercanvi i fan d’intermediaris. Les trobades tenen una durada de tres mesos i són setmanals. Per tal de fer un seguiment, el mediador rep retroalimentació mensual sobre les sessions. Quan ja ha transcorregut el temps previst, els participants poden decidir si volen continuar les videotrucades o acabar l’intercanvi.
Característiques de la innovació
Localització
França
Col·laboradors / Finançadors
Carsat (Seguretat Social), Assurance Retraite (Seguretat Social de la Jubilació) Île-de-France, AG2R La Mondiale, Croix-Rouge, Rotary, Malakoff Humanis, Make sense, Viva Lab, Deutsch-Französischer Bürgerfonds, La Conférence des Financeurs, Seine Saint Denis, France Bénévolat, Après Demain (…)
Gènesi
ShareAmi neix el maig de 2020, al primer confinament, per donar resposta al sentiment de soledat i aïllament de les persones grans, així com a la necessitat i voluntat d’aprendre francès per part d’estudiants fora del seu país i refugiats.
Nivell d’implantació
Segons les últimes dades de 2023, ShareAmi ha registrat en total més de 2.000 parelles d’intercanvi lingüístic amb més de 32 voluntaris. A més, s’han apuntat aprenents de més de 120 països diferents.
Banc d’innovacions