Startblok, habitatges autogestionats per a joves locals i joves refugiats

Publicacions Banc d’innovacions

Startblok, habitatges autogestionats per a joves locals i joves refugiats

Woonstichting De Key, Ajuntament d’Amsterdam, Socius Wonen

Model innovador que atén alhora les necessitats habitacionals del col·lectiu jove i de les persones refugiades. Promou la integració de joves de diferents orígens que tenen l’objectiu comú d’una llar assequible. Els ofereix un habitatge a un preu assequible i amb un lloguer segur, la qual cosa permet als joves, tant locals com refugiats, no ser expulsats de la ciutat i poder accedir a una feina o continuar els estudis.

Startblok Riekerhaven s’adreça a persones holandeses i persones refugiades d’entre 18 i 28 anys que vulguin implicar-se socialment de manera activa. Per un preu molt inferior al del mercat, Startblok ofereix habitatges temporals independents –amb cuina, bany i lavabo– que són variables pel que fa a la grandària –al voltant d’uns 20 m²– i zones comunes per cada grup residencial, equipades amb una cuina i un balcó. Aquest espai els permet compartir experiències de vida i coneixements, contribuint així a la creació d’una comunitat respectuosa amb la diversitat i reforçant la cohesió social. Els residents són seleccionats en funció de la seva vulnerabilitat i voluntat d’implicació en els aspectes socials i culturals del projecte i de comprometre’s com a membre de llarga durada de la comunitat. L’arrendament màxim és de cinc anys i, quan algú es trasllada, se’l substitueix per un nou resident de perfil semblant –sexe, edat i nivell educatiu– per mantenir l’equilibri i la diversitat del projecte.

A Startblok, el tracte igualitari i respectuós amb tots els residents és clau, així com també la convivència de cultures, idiomes, costums i maneres de fer molt diverses. La comunitat funciona mitjançant l’autogestió i l’autoorganització dels propis residents, amb espais per elaborar i implementar les seves iniciatives, tant per la formació de comunitat i de cohesió social com per al manteniment quotidià del model, com la selecció de nous llogaters i la gestió de sol·licituds. És així que es forja un entorn de vida còmode i agradable on tothom se sent benvingut, valorat i recolzat; en definitiva, una llar. Aquest model habitacional, doncs, facilita a les persones refugiades –que acaben d’arribar a un país nou– teixir amistats i contactes i refer les seves vides. Així doncs, és un exemple innovador de com atendre les necessitats dels refugiats d’una manera positiva, alhora que ofereix un habitatge assequible molt necessari per als joves.

Banc d’innovacions

Projecte e-Fabrik - Joves col·laboren amb persones amb discapacitat per crear ajuts funcionals

E-Fabrik, solucions innovadores i solidàries per a persones amb discapacitat

E-Fabrik es una iniciativa innovadora que reuneix joves i persones amb discapacitat en una comunitat creativa amb l’objectiu de concebre i fabricar conjuntament solucions per abordar les dificultats de les persones amb discapacitat
Imatge d'una habitant del projecte Llar Casa Bloc a l'entrada de l'edifici.

Llar Casa Bloc, habitatge social i acompanyament per a l’empoderament de les persones

Llar casa bloc és un projecte en xarxa d’habitatge social impulsat per Hàbitat3, que ofereix acompanyament social i recursos tecnològics per impulsar l’autonomia i l’empoderament dels seus residents.