Guies i simuladors d’ajudes per a població vulnerable econòmicament

Campus InnoBreaks

Guies i simuladors d’ajudes per a població vulnerable econòmicament

Soliguide (França) i Les meves ajudes (Espanya).

Realitzat el 9 de maig de 2023.

Les persones i famílies en situació de pobresa sovint tenen moltes dificultats per conèixer i accedir als serveis, recursos i ajudes que la societat posa al seu abast, tant des de les Administracions com des de les entitats del tercer sector. La diversitat d’organitzacions, especialment en grans ciutats, la complexitat normativa de les ajudes públiques, el laberint d’ajudes i prestacions socials i la forma d’accedir-hi, o els problemes associats a la bretxa digital suposen per a moltes persones unes barreres difícils de franquejar.


En els últims anys algunes ONG i Administracions Públiques han desenvolupat eines digitals innovadores que intenten aportar una solució a aquesta problemàtica, en forma de guies i de simuladors que d’una forma fàcil, ràpida i accessible ofereixen informació de qualitat a les persones que ho necessiten, i que alhora resulten de molta utilitat per als professionals socials que tenen la tasca diària d’orientar i informar aquestes persones.

  • Soliguide, plataforma de cartografia d’acció social de França que facilita l’accés als serveis essencials i promou la reinserció social proporcionant informació de qualitat a tots els qui la necessiten. Soliguide compta amb una base de dades de 23.000 organitzacions i 62.000 serveis, que actualitza contínuament, i que van des de la urgència social fins a la reintegració social i socioprofessional, amb l’objectiu de tenir en compte tot tipus de necessitats de les persones en situació de vulnerabilitat i exclusió social. En la seva gestió hi participen totes les grans associacions franceses i el govern francès. La base de dades, que l’any 2022 va rebre 1,8 milions de cerques, està disponible a través de diversos suports digitals i en paper.
  • Les meves ajudes, eina de prescripció personalitzada d’ajudes i prestacions socials que aglutina les principals ajudes econòmiques dels diversos nivells d’Administracions Publiques d’Espanya dirigides a població vulnerable econòmicament i també a la població en general. De vegades és difícil saber si es compleix amb els requisits per accedir a alguna de les més de 200 ajudes i prestacions socials que atorguen les múltiples administracions públiques espanyoles. Per això aquest simulador de l’Ajuntament de Barcelona, que va rebre més de 100.000 visites l’any 2022, filtra les ajudes a les que pot accedir cada persona en funció dels seus ingressos i la seva situació familiar.


Ponents:

  • Victoria Mandefield, Associació Solinum (París, Franca).
  • Marta Juan, Ajuntament de Barcelona (Espanya)

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Drets Socials

Innobreaks

Innobreak - Digitalitzar els serveis socials

Digitalitzar els serveis socials. Apps de suport a usuaris i professionals

Reconnect (França) i Gàvius (Catalunya). 6 de febrer del 2024, 9h30. Inscripcions obertes.
Innobreak Educant en el benestar emocional

Educant en el benestar emocional i la salut mental

SOM 360º (Catalunya) i Programa KOA (Catalunya). Realitzat el 12/12/2023.
Innobreak - Webinar d'innovació

Nous models d’habitatge contra l’exclusió social

Mixed Living (Països Baixos) i Llar Casa Bloc (Catalunya). Realitzat el 31/10/2023.
GettyImages 1204282298.jpg.optimal

Noves eines digitals al servei de les persones que cuiden

OKencasa (País Basc) i myCarenet (Catalunya). Realitzat l’11/07/2023.