A-Porta, programa per fomentar l’empoderament veïnal
A-Porta, programa per fomentar l’empoderament veïnal
Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) i Cooperativa “ser Barri”
Projecte social d’empoderament veïnal a través de veïns i veïnes carismàtics que viuen a barris on hi ha necessitats socials importants. Aquests veïns s’anomenen Picaportes i són contractats, formats i coordinats per fer visites a tots els veïns del barri. En aquestes visites donen suport, consells, informació i recursos sobre com millorar la qualitat de vida. Tracten temes com: accés a drets socials, recerca de feina, vulnerabilitat energètica, acompanyament a la gent gran…
El projecte busca empoderar els veïns i veïnes, trencar la desconfiança que hi pugui haver, i informar dels recursos, tant públics com autogestionats, que es troben als barris perquè es pugui, poc a poc, anar teixint una comunitat de barri sòlida i solidaria. Aquesta cohesió social s’aconsegueix gràcies al paper dels Picaportes, que també viuen al barri i poden empatitzar millor amb la situació dels veïns i veïnes més que no pas algú extern.
Característiques de la innovació
Localització
Diferents barris de ciutats de Catalunya
Col·laboradors / Finançadors
Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, Ajuntament de Barcelona, Aigües de Barcelona, IesMed, Fundació “laCaixa”
Gènesi
El projecte s’inspira en un de semblant dut a terme per una organització francesa anomenada Voisin Malin. Aquesta iniciativa francesa va néixer el 2010 i actua a ciutats com París, Lille i Montreuil, buscant habitants actius i compromesos per trencar el possible aïllament veïnal i empoderar els barris.
El 2015 l’assessoria de cooperativisme IesMed va posar en contacte Voisin Malin i CONFAVC per intentar adaptar el projecte de la primera organització a la realitat catalana. Es van realitzar diverses reunions per conèixer millor el projecte i assessorar-se, i una prova pilot va iniciar-se un any després, el 2016, al barri Ciutat Meridiana de Barcelona.
Nivell d’implantació
El projecte s’ha implementat a diferents barris desafavorits de ciutats catalanes com: Camp Clar (Tarragona), Horts de Miró (Reus), Can Peguera, Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona (Barcelona).
Banc d’innovacions