Alella Poble Cuidador, xarxa comunitària de suport en la soledat, la malaltia i el final de la vida

Publicacions Banc d’innovacions

Alella Poble Cuidador, xarxa comunitària de suport en la soledat, la malaltia i el final de la vida

Ajuntament d’Alella, Fundació Sant Francesc d’Assís i Fundació La Caixa

Alella Poble Cuidador, xarxa comunitària de suport en la soledat, la malaltia i el final de la vida

Imatge extreta del web d’Alella, Poble Cuidador

Xarxa comunitària que promou l’articulació de l’acció col·lectiva per atendre les persones del municipi que pateixen soledat, una malaltia crònica o es troben en el final de la vida, i les seves famílies, a fi que se sentin cuidades i acompanyades, tant si viuen en el seu domicili particular com si viuen en qualsevol de les entitats sanitàries i socials del poble. L’objectiu és crear un entorn comunitari segur, amable i de tracte proper per a aquestes persones.

Alella Poble Cuidador actua en tres àmbits d’intervenció: cura i acompanyament, capacitació, i educació i sensibilització. En cada àmbit d’intervenció ha estructurat un conjunt de recursos (famílies, centres socials i sanitaris, centres educatius, empreses, etc.) per promoure el desenvolupament i l’aprofitament de les capacitats i els recursos personals i comunitaris per a la cura i l’acompanyament, i per fer valdre, al llarg del cicle vital, els valors, creences i pràctiques per al bon viure i el bon morir.

Alhora, duu a terme activitats com la cura i l’acompanyament; trobades en grup de persones en dol i de persones cuidadores; formació de persones professionals i cuidadores; suport per a l’elaboració del document de voluntats anticipades; intercanvi de material ortopèdic i sanitari; suport per a l’organització de cerimònies de comiat; trobades musicals intergeneracionals; i conferències teatralitzades.

Suport emocional i professional a l’abast de tothom.

Els ciutadans del municipi poden participar en la xarxa registrant-se, sense cap cost, per beneficiar-se dels serveis oferts; fent-se socis de la xarxa i participant en els grups de treball; fent-se voluntaris de la xarxa; col·laborant-hi econòmicament; o seguint l’actualitat i notícies de la xarxa.

Una consultoria ha avaluat externament els resultats del programa, consultable a la web. Els impulsors posen de manifest que Alella Poble Cuidador es manté allunyat del trànsit hospitalari i permet que tant les persones ateses com els familiars tinguin al seu abast un suport emocional i professional. La xarxa compta, a més de persones voluntàries, amb un equip de professionals especialitzats.

Alella, poble cuidador

Banc d’innovacions

dummy-img

BetiON, polsador de teleassistència personalitzada i preventiva

BetiON és un servei que permet a les persones usuàries disposar d’una línia telefònica d’atenció permanent en el domicili les 24 hores del dia i cada dia de l’any. L’objectiu principal és anticipar les necessitats dels usuaris i proporcionar intervencions ràpides i personalitzades, per oferir resposta a problemàtiques socials com la soledat, la seguretat a les llars, el maltractament, el deteriorament cognitiu i la manca de suport sociofamiliar.
From Your Eyes

From your eyes, eines tecnològiques d’IA per a persones amb discapacitat visual

From Your Eyes impulsa solucions basades en Intel·ligència Artificial per millorar el dia a dia de les persones amb discapacitat visual.
Reviu

Reviu, plataforma que fomenta la transparència en l’accés a l’habitatge

Reviu és una plataforma en línia per compartir i buscar ressenyes de pisos, amb l’objectiu principal d’oferir informació transparent i real sobre el mercat immobiliari.
I·ROC

I·ROC, eina que avalua el procés de recuperació dels usuaris de serveis de salut mental

I·ROC és una eina que permet mesurar el procés de recuperació de les persones que utilitzen serveis de salut mental
SmartSocks

SmartSocks, mitjons que detecten el malestar en persones amb demència

SmartSocks són mitjons intel·ligents que permeten detectar situacions de risc en persones amb demència
Manawanui

Manawanui, Self-Directed Support per a persones amb discapacitat

Manawanui és un projecte que té com a objectiu potenciar l’autonomia i llibertat d’escollir de les persones amb discapacitat