Alella Poble Cuidador, xarxa comunitària de suport en la soledat, la malaltia i el final de la vida

Publicacions Banc d’innovacions

Alella Poble Cuidador, xarxa comunitària de suport en la soledat, la malaltia i el final de la vida

Ajuntament d’Alella, Fundació Sant Francesc d’Assís i Fundació La Caixa

Alella Poble Cuidador, xarxa comunitària de suport en la soledat, la malaltia i el final de la vida

Imatge extreta del web d’Alella, Poble Cuidador

Xarxa comunitària que promou l’articulació de l’acció col·lectiva per atendre les persones del municipi que pateixen soledat, una malaltia crònica o es troben en el final de la vida, i les seves famílies, a fi que se sentin cuidades i acompanyades, tant si viuen en el seu domicili particular com si viuen en qualsevol de les entitats sanitàries i socials del poble. L’objectiu és crear un entorn comunitari segur, amable i de tracte proper per a aquestes persones.

Alella Poble Cuidador actua en tres àmbits d’intervenció: cura i acompanyament, capacitació, i educació i sensibilització. En cada àmbit d’intervenció ha estructurat un conjunt de recursos (famílies, centres socials i sanitaris, centres educatius, empreses, etc.) per promoure el desenvolupament i l’aprofitament de les capacitats i els recursos personals i comunitaris per a la cura i l’acompanyament, i per fer valdre, al llarg del cicle vital, els valors, creences i pràctiques per al bon viure i el bon morir.

Alhora, duu a terme activitats com la cura i l’acompanyament; trobades en grup de persones en dol i de persones cuidadores; formació de persones professionals i cuidadores; suport per a l’elaboració del document de voluntats anticipades; intercanvi de material ortopèdic i sanitari; suport per a l’organització de cerimònies de comiat; trobades musicals intergeneracionals; i conferències teatralitzades.

Suport emocional i professional a l’abast de tothom.

Els ciutadans del municipi poden participar en la xarxa registrant-se, sense cap cost, per beneficiar-se dels serveis oferts; fent-se socis de la xarxa i participant en els grups de treball; fent-se voluntaris de la xarxa; col·laborant-hi econòmicament; o seguint l’actualitat i notícies de la xarxa.

Una consultoria ha avaluat externament els resultats del programa, consultable a la web. Els impulsors posen de manifest que Alella Poble Cuidador es manté allunyat del trànsit hospitalari i permet que tant les persones ateses com els familiars tinguin al seu abast un suport emocional i professional. La xarxa compta, a més de persones voluntàries, amb un equip de professionals especialitzats.

Alella, poble cuidador

Banc d’innovacions

Projecte e-Fabrik - Joves col·laboren amb persones amb discapacitat per crear ajuts funcionals

E-Fabrik, solucions innovadores i solidàries per a persones amb discapacitat

E-Fabrik es una iniciativa innovadora que reuneix joves i persones amb discapacitat en una comunitat creativa amb l’objectiu de concebre i fabricar conjuntament solucions per abordar les dificultats de les persones amb discapacitat
Imatge d'una habitant del projecte Llar Casa Bloc a l'entrada de l'edifici.

Llar Casa Bloc, habitatge social i acompanyament per a l’empoderament de les persones

Llar casa bloc és un projecte en xarxa d’habitatge social impulsat per Hàbitat3, que ofereix acompanyament social i recursos tecnològics per impulsar l’autonomia i l’empoderament dels seus residents.