Biel Digital Glasses, ulleres 3D per adaptar el món a la baixa visió
Biel Digital Glasses, ulleres 3D per adaptar el món a la baixa visió
Biel Digital Glasses
Ulleres intel·ligents 3D que faciliten la mobilitat i l’autonomia personal a les persones amb baixa visió. La baixa visió és una discapacitat visual que no es pot corregir amb ulleres convencionals ni amb cirurgia. És una discapacitat molt més comuna que la ceguera (afecta a 7 milions de persones a Europa, i 70 milions a tot el món) i impedeix de dur a terme tasques diàries com llegir, moure’s en espais públics, evitar obstacles o interpretar senyals.
Les ulleres “Biel Digital Glasses” utilitzen una combinació de noves tecnologies com la visió 3D, la intel·ligència artificial i la realitat augmentada per adaptar la realitat a la capacitat visual de les persones que tenen una baixa visió. A més de millorar les imatges, identifiquen els obstacles, i avisen sobre possibles perills, com esglaons, semàfors. D’aquesta manera, aquestes ulleres permeten que aquestes persones puguin disminuir el seu aïllament social i millorar la seva mobilitat i la seva autonomia personal.
Característiques de la innovació
Localització
Barcelona
Col·laboradors / Finançadors
Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), LEITAT Technologies, Universidad Rey Juan Carlos
Gènesi
“Biel Digital Glasses” va sorgir el 2017 per donar resposta a les necessitats d’en Biel, un nen de Barcelona que pateix baixa visió. En veure que no hi havia cap tractament convencional per aquesta discapacitat, els seus pares (un enginyer i una doctora en medicina) van decidir de ser ells qui desenvolupessin una solució, tant per a en Biel com per a totes aquelles altres persones que pateixen baixa visió. Amb aquest objectiu van crear una empresa per dissenyar, desenvolupar i comercialitzar aquesta solució tecnològica.
Nivell d’implantació
S’ha creat un prototip i s’han començat a fer proves amb pacients reals de diferents tipologies i edats. També s’han dedicat esforços a la divulgació del projecte i de les necessitats de les persones amb baixa visió. Els seus promotors treballen per aconseguir que aquesta solució tecnològica sigui inclosa dins de les prestacions dels organismes públics per a les persones amb discapacitat visual, a fi que els propis afectats interessats no hagin d’assumir-ne la totalitat del cost. La comercialització del producte es preveu iniciar-la a partir de 2021, simultàniament a diferents països europeus.
Banc d’innovacions