Care4Skills

Care4Skills

Care4Skills és un projecte de col·laboració europeu Erasmus+ que busca donar resposta a les necessitats de capacitació en Cures de Llarga Durada i establir una estratègia europea de formació amb currículums comuns

(2024-2027)

El projecte Care4Skills impulsa un nou enfocament estratègic per reforçar les competències i la requalificació de persones cuidadores professionals en el sector de les Cures de Llarga Durada. Mitjançant una col·laboració transversal i intersectorial entre actors de diversos països d’Europa , i posant especialment el focus en l’atenció a la gent gran i en el suport a la discapacitat, el projecte aspira a millorar la qualitat dels serveis i a facilitar la transició digital en aquest àmbit de la intervenció social. La iniciativa compta amb el suport de la Unió Europea a través del programa Erasmus+ i es desenvoluparà durant un període de 4 anys.

Care4Skills és un projecte liderat per l’EASPD (European Association of Service Providers for Persons with Disabilities) i uneix 6 plataformes europees i actors nacionals de 10 països (Bèlgica, Bulgària, la República Txeca, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Itàlia, Països Baixos i Espanya). L’actor de referència a l’Estat espanyol és la Fundació iSocial. Entre els membres del consorci hi figuren tant proveïdors de Cures de Llarga Durada com proveïdors de formació professional, a més d’institucions d’educació superior i organismes de certificació. La col·laboració té com a objectiu principal abordar dues àrees de competències prioritàries per al sector: les competències centrades en la persona i les competències digitals.

Sistematitzar la formació en Cures de Llarga Durada

Durant el primer any, el projecte té previst desenvolupar un programa de formació per donar resposta a les necessitats més urgents del sector en termes de capacitació, formant 1500 treballadors de primera línia en les Cures de Llarga Durada. Aquest programa es basarà en una actualització dels continguts del MOOC que atorga la certificació de l’European Care Certificate, una qualificació d’abast europeu desenvolupada per brindar el coneixement bàsic necessari per treballar en l’àmbit de les cures socials i sanitàries . A més, recollirà informació sobre les necessitats de capacitació futures i desenvoluparà una metodologia estandarditzada per anticipar i monitorar aquestes necessitats.

Care4Skills no només millorarà les capacitats dels cuidadors professionals, sinó que també desenvoluparà nous currículums de formació professional modulars, dels quals se’n faran pilots en els 10 països participants. Com a resultat d’aquest procés d’investigació, preveu també la creació de certificacions europees i nacionals i el desenvolupament d’una estratègia europea per a les competències en Cures de Llarga Durada, assegurant la continuïtat de l’impacte del projecte després de la seva finalització.

Avaluació del programa de formació

En aquest context, la tasca de la Fundació iSocial dins el marc del projecte serà l’adaptació, la implantació i l’avaluació a Espanya del programa de formació. Per a realitzar aquesta tasca, la Fundació iSocial analitzarà el sector de les Cures de Llarga Durada a l’estat espanyol, identificant-ne les habilitats i competències presents i les necessàries, i fent un diagnòstic de les mancances que existeixen.

Així mateix, estudiarà les tendències en el sector de les Cures de Llarga Durada, definint, d’una banda, els escenaris actuals amb característiques familiars al sector, i de l’altra els elements emergents i innovadors, podent d’aquesta manera projectar escenaris futurs probables que permetin accelerar la transformació del sector.

Care4Skills s’emmarca en l’ambició de la Comissió Europea d’avaluar i potenciar les competències dels cuidadors professionals, amb especial èmfasi en les competències digitals i l’atenció centrada en la persona. El projecte segueix així la línia marcada per l’Estratègia Europea de Cures (setembre del 2022) i el Pacte per a les competències (“Associació de competències a gran escala per a la Cura de Llarga Durada”, abril del 2023), i té la voluntat de respondre als reptes que plantegen tant l’evolució del sector com la ràpida transformació social i l’envelliment de la població.

Lidera:

logo EASPD

Socis:

Fundació iSocial
EPSU 2015 medium
Logo IRTS
EAN logo
EVBB Logo short
Federation of European Social Employers logo
JKU logo
aias logo
AMIMONI logo
logo naso
Logo UNIPSO
Mecses logo
IEK AKMI LOGO
CAC LOGO
Logo Social Services Europe
taitotalo logo
Tukena logo
TÜV HELLAS (TÜV NORD)
Logo APRO Formazione S.C.A.R.L
CAN logo
Logo Dayana

Amb el cofinançament de la Unió Europea a través del programa Erasmus+:

Logo Erasmus+ Cofinanciado por la Uión Europea

Projectes d’innovació

Nidus Desinstitucionalització

NIDUS Salut mental

NIDUS Desinstitucionalització és un projecte pilot que té per objectiu adaptar l’eina Nidus com a eina digital de suport per a les persones amb trastorns de salut mental que es troben en procés de desinstitucionalització.
Imatge d'una mà sostenint un mòbil on s'hi veu la Soliguia, una de les eines tecnològiques involucrades en el projecte Solidigital

Solidigital

Solidigital és un projecte de col·laboració transfronterera al voltant de tres eines tecnològiques de suport a persones en situació de vulnerabilitat, la Soliguia, Nidus i Reconnect
DigitaliSSB (Impuls de la Digitalització dels Serveis Socials Bàsics de Catalunya)

DigitaliSSB (Impuls de la Digitalització dels Serveis Socials Bàsics de Catalunya)

Projecte per a la millora i la transformació dels models de gestió i d’intervenció social dels Serveis Socials Bàsics dels ens locals de Catalunya
Vincles Alt Pirineu Aran

Vincles Alt Pirineu-Aran

Vincles Alt Pirineu-Aran és un projecte de Detecció i Intervenció Social precoç davant les situacions de Soledat de les persones grans a les comarques de l’Alt Pirineu-Aran.
Rehab Lab Ajut funcional

REHAB-LAB.CAT

Comunitat FabLab de disseny i fabricació d’adaptacions funcionals per a les activitats de la vida diària a través de la impressió 3D
ALL BY MYSELF

ALL BY MYSELF

Agregador d’eines TIC al servei de la inclusió i el suport per a la vida autònoma de les persones amb discapacitat intel·lectual