Hotel Social per a persones drogodependents en situació de sensellarisme
Hotel Social per a persones drogodependents en situació de sensellarisme
ABD (Associació Benestar i Desenvolupament)
Centre residencial temporal de baixa exigència adreçat a persones drogodependents que pernocten al carrer. Es tracta d’un recurs residencial pioner i únic a Espanya, que ofereix allotjament i cobertura de les necessitats bàsiques, així com un espai d’acompanyament professional per poder fer un consum de substàncies supervisat.
Es calcula que el 30% de les persones en situació de sensellarisme de la ciutat de Barcelona són drogodependents, un fet que impedeix el seu accés a la xarxa d’albergs i allotjaments municipals per a persones sense llar. A més, viure al carrer implica un estat d’enorme incertesa i precarietat que dificulta qualsevol procés voluntari d’abandonament del consum de substàncies. Per tant, aquestes persones es troben dins d’una roda de la que és molt difícil sortir-se’n. És per això que l’Hotel Social d’ABD no exigeix l’abstinència de les addiccions per entrar al centre, sinó que ofereix un seguiment individualitzat de cada persona drogodependent sense imposar-li cap compromís ni punt de partida concret.
L’Hotel Social, que a inicis de 2022 ABD ha traslladat a un hotel situat al barri Horta-Guinardó de Barcelona que estava tancat per la caiguda del turisme provocada per la Covid-19, té una capacitat per a 50 persones i compta amb habitacions individuals, menjador i sales polivalents, entre les quals hi ha una sala oberta per aquells residents que necessiten consumir. A la sala hi ha infermeres, psicòlegs i a vegades un metge, així com el material necessari per fer-ho amb les màximes garanties higièniques. Es tracta, doncs, d’un ambient en el qual professionals i usuaris estableixen relacions de confiança que faciliten la recuperació i el seguiment personalitzat.
Un altre dels aspectes innovadors d’aquest nou Hotel Social respecte a altres recursos és que l’alberg treballa amb perspectiva de gènere, atès que el 50% de les places estan reservades a dones i compta amb espais no mixtes i grups per treballar les violències masclistes. També té espais per a persones amb mobilitat reduïda i places per a víctimes de violències masclistes.
En definitiva, es tracta d’un projecte que treballa per a la inclusió social de persones doblement excloses socialment: sense llar i drogodependents.
L’Hotel Social va obrir durant la pandèmia, l’any 2020, en un equipament provisional, i des de 2022 compta amb un edifici definitiu en un antic hotel. Després d’aquest any i mig en funcionament i havent-hi passat ja 200 residents, els professionals de l’Hotel Social han pogut constatar una millora substancial en l’estat emocional i de salut de les persones residents, una part de les quals han fet un trànsit satisfactori cap a altres allotjaments més autònoms.
Característiques de la innovació
Localització
Barcelona
Col·laboradors / Finançadors
ABD (Associació Benestar i Desenvolupament), Ajuntament de Barcelona
Gènesi
L’alberg es va obrir de manera provisional a l’inici de la pandèmia Covid-19 i del confinament (abril del 2020), a causa als problemes que patien les persones drogodependents en risc d’exclusió a la ciutat de Barcelona.
El centre, finançat tant per l’Ajuntament de Barcelona com per la Generalitat de Catalunya i gestionat per ABD (Associació Benestar i Desenvolupament), és una de les mesures que recull el Pla d’Acció sobre Drogues i Addiccions 2021-2024 de Barcelona. En un primer moment es va decidir obrir un equipament a un allotjament per turistes de la Fundació Pere Tarrés al carrer Numància de Barcelona, i degut al bons resultats s’ha consolidat a la ciutat i s’ha traslladat al barri d’Horta-Guinardó gràcies a l’adquisició per part d’ABD de la llicència hotelera d’un establiment hoteler que estava tancat des dels inicis de la pandèmia.
Nivell d’implantació
Segons la direcció i els professionals d’ABD, el mètode utilitzat és un èxit, i les xifres ho demostren: durant els tres primers mesos els resident addictes a l’alcohol redueixen entre un 60% i un 70% el seu consum diari, i els consumidors d’altres substàncies entre un 40% i un 50%. A més, des de que va obrir l’Hotel Social hi han passat fins a 200 persones, i 30 d’elles ja han pogut fer una transició cap a altres espais per fer una vida més autònoma, com per exemple pisos tutelats.
Banc d’innovacions