Banc d’innovacions en acció social

Eina predictiva de situacions de vulnerabilitat, per millorar la planificació dels Serveis Socials

Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), Momentum Analytics

Eina predictiva de necessitats i situacions de vulnerabilitat i iniquitat de la població que, a partir del Big Data i d’algoritmes d’Intel·ligència Artificial, permet descriure les característiques sociodemogràfiques i econòmiques de les famílies del territori amb l’objectiu d’ajudar als Serveis Socials municipals a conèixer millor les necessitats reals actuals, predir les futures, dimensionar la cartera de serveis i planificar els recursos.

L’eina s’ha aplicat per primera vegada als barris dels municipis de Sant Feliu de Llobregat, Premià de Mar i Mollet del Vallès, i ha permès conèixer millor l’impacte de la COVID en la població més vulnerable, amb la participació dels equips de serveis socials, de gestió d’informació base i de govern obert d’aquests tres ajuntaments catalans.

Momentum Analytics, de la mà de l’Associació Benestar i Desenvolupament ABD, després d’una trajectòria d’anys desenvolupant la solució, i parlant amb tots els actors del sector, governs centrals, autonòmics, ajuntaments, diputacions, consells comarcals, tercer sector, fundacions, associacions, ONG, energètiques, aigües, han cristal·litzat el projecte amb la implantació en aquests tres primers municipis.

Segons l’expert Dr. Josep Maria Picas, “estem al començament d’un projecte que serà fascinant a partir de la informació procedent de les dades dels serveis socials dels ajuntaments que, ajuntades amb altres serveis comunitaris com la sanitat, permetrà que la nostra assistència a la població sigui immillorable. Tenim una gran oportunitat”.

Imatge extreta del web d’Unsplash.

Tipus d’activitat:

Millora instrumental

Localització:

Sant Feliu de Llobregat, Premià de Mar i Mollet del Vallès.

Col·laboradors / Finançadors:

Ajuntaments de Sant Feliu de Llobregat, Premià de Mar i Mollet del Vallès.

Gènesi:

En el sector privat és habitual l’ús del Big Data, una eina primordial per a l’optimització de l’activitat que permet conèixer amb major exactitud el seu target, però aquest avenç digital segueix sent força desconegut en el sector dels serveis socials, que té dificultats per conèixer bé a qui s’ha d’adreçar i amb quina cartera de serveis.

L’eina predictiva de vulnerabilitat neix amb l’objectiu de “passar de ser una Administració reactiva a una Administració proactiva”, segons apunten les veus d’alguns dels tres consistoris que l’han impulsat. Segons Flavia Reina, presidenta de l’Àrea de Drets de Ciutadania i Polítiques Socials de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, “ens permet veure on no estem arribant i identificar noves necessitats; hem començat a posar-ho en pràctica, i amb els resultats obtinguts ja estem encarant els pressupostos de l’any vinent”.

Nivell d’implantació:

La previsió de les organitzacions impulsores és que en els anys vinents altres ajuntaments incorporin aquesta eina predictiva per ajudar a la planificació dels seus serveis socials municipals.

L’Associació Benestar i DesenvolupamentMomentum Analytics

Pin It on Pinterest

Comparteix