Banc d’innovacions en acció social

Older Women’s Cohousing, cohabitatge per fer front a la solitud no desitjada
Older Women’s Cohousing (OWCH) i Housing for Women

Projecte d’habitatge comunitari per a dones de més de 50 anys implantat al nord de Londres. Consisteix en 26 habitatges individuals que combinen espais en comú per tal que les membres de la comunitat disposin de privacitat al mateix temps que d’espais on reunir-se i fer vida comunitària. És una comunitat controlada per les mateixes veïnes, on les decisions es prenen de forma compartida i en la que cadascuna col·labora aportant els seus talents.

Aquest model d’habitatge és una bona forma d’empoderament per a dones grans que viuen soles i volen compartir la seva vida amb altres dones alhora que sentir-se independents. Una part important del projecte és que és inclusiu, per tal de no discriminar per nivell d’ingressos. Una part dels habitatges són de lloguer social i, per tant, a preus assequibles. Les 26 integrants de la comunitat, que tenen entre 50 i 80 anys no només son veïnes, sinó que comparteixen el seu dia a dia amb activitats organitzades en els espais comunitaris com jardineria, pintura, dinars amb familiars i amics… D’aquesta manera posen remei a la soledat i s’espera que al estar acompanyades puguin viure més anys i amb una millor qualitat de vida.

Integrants del projecte OWCH saludant des d’un dels habitatges

Tipus d’activitat:

Organització innovadora

Localització:

North London

Col·laboradors / Finançadors:

The Tudor Trust, Quinn London ltd, Pollard Thomas Edwards, Philip Pank Partnership, Housing for Women.

Gènesi:

Aquesta comunitat de North London es va inaugurar l’any 2016, però el projecte havia començat a planificar-se 20 anys abans. S’inspira en un projecte iniciat a Holanda, on gent gran va començar a viure en petites comunitats per lluitar contra la soledat i l’aïllament. El govern holandès va promoure aquest model basant-se en estudis que establien una relació entre la soledat de les persones grans, la seva esperança i qualitat de vida, i l’ús de serveis públics com hospitals o assistència mèdica i serveis socials.

Nivell d’implantació:

Actualment el projecte s’estén a la petita comunitat del nord de Londres, però les seves impulsores segueixen organitzant trobades, tallers i xerrades per promoure aquest model entre les persones grans i altres col·lectius. Volen assegurar-se que la seva experiència serveix per facilitar el procés d’establir una comunitat de cohabitatge per d’altres persones.

Pin It on Pinterest

Comparteix