La Botiga, programa integral de garantia alimentària, inserció laboral i participació comunitària
La Botiga, programa integral de garantia alimentària, inserció laboral i participació comunitària
Ajuntament d’El Prat de Llobregat, ABD (Associació Benestar i Desenvolupament)
Supermercat que combina la distribució d’aliments i d’altres productes de primera necessitat a persones ateses pels serveis socials que no poden garantir-se el dret a l’alimentació a través del mercat ordinari de distribució de l’alimentació, amb la inserció laboral en el teixit productiu del sector alimentari del propi municipi de persones amb dificultats per accedir al mercat de treball.
La Botiga funciona com un supermercat obert a tota la població, el qual ofereix també un circuit adaptat per a les persones derivades dels serveis socials bàsics del municipi. S’organitza en un model d’autoservei i/o venda assistida, on s’hi poden adquirir béns alimentaris, d’higiene, neteja o altres tipus. Les persones usuàries dels serveis socials hi poden accedir a través de cita prèvia, i abans d’entrar a l’espai on poden adquirir els aliments passen per una sala polivalent on s’hi realitzen dinàmiques grupals i comunitàries a partir de les converses entre les persones vinculades al projecte. A més, amb una lògica circular, les persones que en fan ús s’impliquen en la gestió de l’espai, en base als principis del cooperativisme i l’Economia Social i Solidària.
D’altra banda, a La Botiga les persones beneficiàries no hi recullen lots d’aliments, sinó que, a través d’un sistema de punts, trien elles mateixes els productes que necessiten. Aquests punts, que equivalen als diners per fer la compra, els són assignats a través del full de prescripció de serveis socials, en funció de la situació de cada persona o família. D’aquesta manera el model de La Botiga busca superar el model assistencialista en l’àmbit de la distribució d’aliments.
La Botiga es proveeix, a més, de les vies de subministrament tradicionals, de fruites i verdures i d’altres productes de proximitat del Parc Agrari del Baix Llobregat i del comerç local. Aquest teixit econòmic local és proveïdor d’un producte solidari, i alhora enforteix els circuits que busquen reduir el malbaratament alimentari a través del reaprofitament dels excedents generats, la qual cosa també impacta en la millora de la salut ambiental del municipi.
Més enllà del servei de garantia alimentària i dels projectes per treballar habilitats socials o competències laborals, es fan també d’altres activitats i tallers, com per exemple per fomentar els hàbits o l’alimentació saludable, o per fomentar el diàleg intercultural entre usuaris i usuàries de diferents procedències.
Característiques de la innovació
Localització
El Prat de Llobregat, Barcelona
Col·laboradors / Finançadors
Fundació Espigoladors
Gènesi
L’origen del projecte es remunta al 2012 quan va néixer el Punt Solidari, un projecte municipal amb la finalitat de minimitzar l’impacte de la crisi econòmica per mitjà de la coordinació de tots els recursos de la ciutat de suport alimentari. Des de llavors, durant set anys, a través del Punt Solidari s’han atès 984 famílies, és a dir, un total de 2.931 persones, repartint 360.000 kg de menjar. A més, s’han lliurat 5.420 kits d’higiene i neteja; s’han recollit fins a 41.390 kg de material per mitjà de set activitats solidàries; i s’ho aconseguit la col·laboració de 21 empreses privades.
Nou anys més tard del seu naixement i després d’un procés de reflexió interna amb les entitats del territori, les persones usuàries del servei i professionals de l’àmbit social, el projecte s’ha renovat i reinventat per a fer un pas endavant amb el desenvolupament de La Botiga, un projecte integral dirigit a garantir el dret a l’alimentació que es posa en marxa l’octubre de 2021.
Nivell d’implantació
Es tracta d’un model híbrid, que conjuga la garantia alimentària amb altres necessitats socials, laborals i relacionals de les persones, treballant-los a partir dels principis de la governança cooperativa. És una experiència capdavantera a Catalunya i al conjunt de l’Estat. Com a tal, està sent analitzada per un equip interdisciplinar liderat per la Universitat Autònoma de Barcelona, i en el qual també hi estan participant estudiants de la Universitat Europea ECIU University, que també estudia com el projecte pot fer front a altres necessitats futures . Actualment La Botiga dóna servei a 500 famílies d’El Prat de Llobregat.
Banc d’innovacions