La Botiga, programa integral de garantia alimentària, inserció laboral i participació comunitària

Publicacions Banc d’innovacions

La Botiga, programa integral de garantia alimentària, inserció laboral i participació comunitària

Ajuntament d’El Prat de Llobregat, ABD (Associació Benestar i Desenvolupament)

Supermercat que combina la distribució d’aliments i d’altres productes de primera necessitat a persones ateses pels serveis socials que no poden garantir-se el dret a l’alimentació a través del mercat ordinari de distribució de l’alimentació, amb la inserció laboral en el teixit productiu del sector alimentari del propi municipi de persones amb dificultats per accedir al mercat de treball.

La Botiga funciona com un supermercat obert a tota la població, el qual ofereix també un circuit adaptat per a les persones derivades dels serveis socials bàsics del municipi. S’organitza en un model d’autoservei i/o venda assistida, on s’hi poden adquirir béns alimentaris, d’higiene, neteja o altres tipus. Les persones usuàries dels serveis socials hi poden accedir a través de cita prèvia, i abans d’entrar a l’espai on poden adquirir els aliments passen per una sala polivalent on s’hi realitzen dinàmiques grupals i comunitàries a partir de les converses entre les persones vinculades al projecte. A més, amb una lògica circular, les persones que en fan ús s’impliquen en la gestió de l’espai, en base als principis del cooperativisme i l’Economia Social i Solidària.

D’altra banda, a La Botiga les persones beneficiàries no hi recullen lots d’aliments, sinó que, a través d’un sistema de punts, trien elles mateixes els productes que necessiten. Aquests punts, que equivalen als diners per fer la compra, els són assignats a través del full de prescripció de serveis socials, en funció de la situació de cada persona o família. D’aquesta manera el model de La Botiga busca superar el model assistencialista en l’àmbit de la distribució d’aliments.

La Botiga es proveeix, a més, de les vies de subministrament tradicionals, de fruites i verdures i d’altres productes de proximitat del Parc Agrari del Baix Llobregat i del comerç local. Aquest teixit econòmic local és proveïdor d’un producte solidari, i alhora enforteix els circuits que busquen reduir el malbaratament alimentari a través del reaprofitament dels excedents generats, la qual cosa també impacta en la millora de la salut ambiental del municipi.

Més enllà del servei de garantia alimentària i dels projectes per treballar habilitats socials o competències laborals, es fan també d’altres activitats i tallers, com per exemple per fomentar els hàbits o l’alimentació saludable, o per fomentar el diàleg intercultural entre usuaris i usuàries de diferents procedències.

Banc d’innovacions

Imatges Posts Web 75 min

Jooay, aplicació que ajuda els nens amb discapacitat a trobar activitats de lleure

Jooay és una aplicació gratuïta que connecta l’oferta d’activitats de lleure amb famílies d’infants amb discapacitat
ShareAmi, intercanvis lingüístics intergeneracionals a través de videoconferències

ShareAmi, intercanvis lingüístics intergeneracionals a través de videoconferències

ShareAmi és un programa d’intercanvis lingüístics a través de videoconferències entre persones grans i persones joves que viuen fora del seu país
Kloosiv min

Kloosiv, tecnologia i intervenció social per garantir la inclusió social en l’accés a l’habitatge

Kloosiv és una plataforma web que fomenta la inclusió social en l’habitatge per lluitar contra l’especulació i la soledat no desitjada
Imatges Posts Web 65 min

STOP, intel·ligència artificial per prevenir el suïcidi

STOP és un projecte de recerca per prevenir el suïcidi a través d’intel·ligència artificial aplicada a les xarxes socials