Mixed Living, residents que conviuen i col·laboren amb persones altament vulnerables
Mixed Living, residents que conviuen i col·laboren amb persones altament vulnerables
Tussenvoorziening
Blocs de pisos d’habitatge social mixt on conviuen persones sense llar i persones vulnerables econòmicament, fet que és beneficiós per a tots dos grups. Facilita l’accés a l’habitatge en un temps més ràpid per a moltes persones alhora que les activitats comunitàries realitzades als edificis promouen la reinserció social i trenquen amb l’aïllament social i l’estigmatització de les persones sense llar.
El Mixed Living o habitatge mixt és una forma d’habitatge en què un 70% de les persones que hi resideixen tenen baixos ingressos i necessitat d’accedir a un habitatge social i el 30% restant són persones que es troben en situació de vulnerabilitat, generalment persones sense llar beneficiàries del programa Housing First. Totes dues parts han de complir les condicions de compromís i normes prèviament establertes, principalment de cura de l’entorn que comparteixen. Participar en aquest programa d’acompanyament social és avantatjós per les persones del primer grup, reduint-los el temps d’espera per accedir a un habitatge social.
També és clarament favorable per a les persones sense llar –i no només, perquè el programa també va destinat a població amb manca de xarxa social o problemes psicològics–, a qui el contacte i la convivència amb altres residents els facilita la reinserció social. En aquest sentit, l’habitatge compartit possibilita la proximitat entre els dos grups amb espais de trobada comuns que faciliten que prenguin cafè, vegin un partit de futbol o cuidin del pati. El projecte compta amb la supervisió de professionals que visiten el bloc de pisos almenys un cop per setmana i s’encarreguen de valorar i gestionar el funcionament de la convivència.
Característiques de la innovació
Localització
Utrecht, Països Baixos
Col·laboradors / Finançadors
Tussenvoorziening
Gènesi
Tussenvoorziening va néixer amb l’objectiu d’actuar per a les persones de la regió d’Utrecht, als Països Baixos, que no poden fer-ho per si mateixes, especialment per ajudar les persones sense llar o amb dificultats econòmiques. Concretament, el projecte de Mixed Living va néixer i s’ha implementat a Utrecht des de l’any 2003. Des de llavors, s’ha materialitzat en vuit edificis de la regió: Groene Stricht (2003), Parana (2014), Majella (2016), Place2BU (2018), Seyster Veste (2020), Mixit (2020), Livin (2020), Meander (2020).
Nivell d’implantació
Segons les dades obtingudes, s’observa que la possibilitat que una persona torni a quedar-se sense llar és molt menor si ha viscut en un projecte d’habitatge mixt i que, al cap d’uns anys, sovint s’aconsegueix tenir un contracte de lloguer al seu nom, la qual cosa és indicador de l’èxit del projecte.
Banc d’innovacions