Plataformes de treball comunitari i activació de la cooperació veïnal

Campus InnoBreaks

Plataformes de treball comunitari i activació de la cooperació veïnal

HOPLR  (Bèlgica) i A-Porta (Catalunya)

Realitzat el 29 de novembre de 2022, de 9h00 a 10h30. En línia.

Es va oferir traducció simultània de l’anglès al català i castellà.

El creixent individualisme i fragmentació de les relacions socials, així com la rapidesa de la vida diària, provoquen una desconeixença del propi entorn i de les persones que hi viuen. L’aïllament social propi de les societats avançades del segle XXI agreuja les situacions d’exclusió, de solitud i de malestar, i suposa un repte social de primera magnitud per als serveis socials.

El treball comunitari dels serveis socials, el suport mutu i la participació social permeten posar en comú recursos, eines i necessitats, millorant la qualitat de vida dels barris i de les persones que hi viuen.

Existeixen plataformes i programes innovadors que estan demostrant una gran capacitat d’activar les relacions socials de cooperació entre els membres de la comunitat, amb l’objectiu de millorar el benestar quotidià, generar empoderament veïnal i fomentar la inclusió social.

En aquest Innobreak es van presentar 2 experiències innovadores que destaquen en aquest àmbit, de Bèlgica i de Catalunya:

  • HOPLR, és una xarxa social enfocada en la interacció social entre veïns i veïnes d’una mateixa zona. La plataforma digital treballa de manera que les persones que utilitzen l’aplicació posin en comú les seves necessitats o puguin dur a terme tasques demanades per altres veïns. Es tracta d’una eina gratuïta, basada en la direcció de cada persona, que promou les cures, la participació i la comunicació directa veïnal, gràcies a la qual es poden crear activitats o esdeveniments col·lectius. Es troba en funcionament des de 2014, funciona a més de 100 ciutats, i més de mig milió de persones interactuen amb el seu entorn gràcies a l’aplicació.
  • A-PORTA, és un programa d’empoderament veïnal de la CONFAVC basat en el que veïns i veïnes denominats “Pica-portes” realitzen visites a altres persones dels barris per tal de donar suport, oferir acompanyament i recursos segons les necessitats. Els Pica-Portes són formats en temes com l’accés a drets socials, cerca de feina, vulnerabilitat energètica o acompanyament a persones grans per tal de poder donar resposta a aquestes necessitats gràcies al teixit comunitari i veïnal. El projecte s’ha implementat a diversos barris desafavorits de ciutats de Barcelona i de Tarragona, i funciona gràcies al coneixement personalitzat de les necessitats del veïnat i la proximitat amb la ciutadania.

Ponents:

  • Jennick  Scheerlinck, Hoplr (Bèlgica).
  • Alba Gómez, A-Porta (Catalunya)  

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Drets Socials

Innobreaks

Persona en situació de sensellarisme

Sensellarisme i tecnologia: Eines per recuperar el vincle amb la comunitat

Entourage (França) i Nidus (Catalunya). Dimecres, 5 de juny, a les 9h. Inscripcions obertes.
Eines i serveis per detectar el ciberassetjament

Eines i serveis per afrontar el ciberassetjament i altres vulnerabilitats juvenils en l’entorn digital

Webinar d’innovació social. Digital Streetwork (Alemanya) i B-resol (Catalunya). Realitzat el 09.04.24.
Innobreak - Digitalitzar els serveis socials

Digitalitzar els serveis socials. Apps de suport a usuaris i professionals

Reconnect (França) i Gàvius (Catalunya). Realitzat el 6 de febrer del 2024.
Innobreak Educant en el benestar emocional

Educant en el benestar emocional i la salut mental

SOM 360º (Catalunya) i Programa KOA (Catalunya). Realitzat el 12/12/2023.