Participem en un estudi de la UdL sobre les conseqüències de la Covid-19 en l’ocupació juvenil

Publicacions Notícies

Participem en un estudi de la UdL sobre les conseqüències de la Covid-19 en l’ocupació juvenil

,
EMJUCOVID

La Fundació iSocial participem des d’aquest mes de juny en l’estudi EMJUCOVID, liderat per la Universitat de Lleida, que analitzarà les conseqüències que provocarà la crisi econòmica derivada de la Covid-19 sobre l’ocupació de la població juvenil i sobre les desigualtats socials del col·lectiu. En l’estudi també hi participen investigadors/es de la Universitat de Barcelona, Universitat Pompeu Fabra, Universitat de València i Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia. La durada del projecte és de 12 mesos, i està finançat pel Fondo Supera Covid de CRUE-Universidades españolas, CSIC i Banco Santander.

El projecte està liderat per l’economista Maria Àngels Cabasés, professora i directora del Departament d’Economia Aplicada de la Universitat de Lleida (UdL), membre del Consell Social de la Fundació iSocial, i membre del grup de recerca JOVIS.com que des de fa anys investiga el comportament del mercat laboral juvenil.

L’objectiu de la recerca és analitzar com ha afectat la crisi sanitària al mercat laboral dels més joves, “especialment en els sectors que han arribat a majors quotes de precarització i incidint en la desigualtat per gènere”, explica Cabasés. “També volem esbrinar quines estratègies han adoptat en aquesta situació sobrevinguda i si el fet de tenir estudis universitaris ajuda o no a obtenir millors contractes”, afegeix la professora de la UdL.

Per fer-ho, l’equip investigador utilitzarà tècniques quantitatives i qualitatives, és a dir, analitzarà dades sobre la vida laboral i altres estadístiques oficials, però també realitzarà entrevistes personalitzades i grups de discussió “per accedir a les experiències de les persones joves, especialment les noies, i les diferents situacions que estan vivint a partir de l’esclat de l’emergència sanitària”, destaca la coordinadora de l’estudi, que es durà a terme a Catalunya i la Comunitat Valenciana. “Són dos nuclis importants de població on l’impacte de la crisi ha tingut implicacions diferents”, assegura.

La recerca vol “incidir en el debat sobre el mercat de treball post-pandèmia, a curt termini, en relació a la situació de precarietat laboral juvenil en un marc de creixent digitalització de l’economia”, destaca Maria Àngels Cabasés. “Esperem obtenir una radiografia de com es perpetuen les desigualtats socials i els diferents rols laborals i socials que ocupen homes i dones joves davant un moment de crisi com l’actual”; així com formular “un conjunt de recomanacions per a afavorir l’ocupabilitat de les persones joves i contribuir a la seua emancipació econòmica en la millor de les condicions possibles”, destaca la professora.

En aquest sentit, el projecte contempla redactar “un catàleg de recomanacions per al desenvolupament de polítiques públiques de foment de l’ocupació de qualitat dirigides a les persones joves, prenent en consideració les situacions de desigualtat observades”. També una recopilació de casos de bones pràctiques “que el col·lectiu juvenil està implementant per a fomentar noves formes d’organització i d’activitat” i “recomanacions dirigides a la universitat i el conjunt d’agents econòmics i socials per a reduir els impactes negatius sobre l’ocupació juvenil i sota un enfocament interseccional”.

Actualitat

Premi CSC Impulsa a RAPNIC web

El Projecte RAPNIC guanya el Premi CSC Impulsa 2024 a la Innovació en IA en l’àmbit social

El projecte RAPNIC crearà un corpus d’enregistraments per poder entrenar els algoritmes i facilitar que els sistemes de reconeixement de veu reconeguin parle no intel·ligibles
Notícia webinar Quadres de Comandament

iSocial presenta 9 tipus de Quadres de Comandament per a les Àrees Bàsiques de Serveis Socials

Els nous Quadres de Comandament permeten resoldre la dispersió de fonts d’informació en una sola aplicació. Dotze Àrees Bàsiques de Serveis Socials de Catalunya ja disposen d’aquesta eina informàtica
Un farmacèutic col·loca l'adhesiu de Vincles al seu establiment

iSocial impulsa l’atenció integrada social i sanitària de les situacions soledat no volguda

El projecte AISSS amplia l’eficàcia del sistema Vincles de detecció i intervenció precoç de la soledat no volguda, gràcies al treball conjunt dels Serveis Socials amb el sistema de Salut
Notícia Trobada Anual d'Entitats

La Fundació iSocial celebra la seva 2a Trobada Anual d’Entitats Membres

La jornada va reunir prop de 40 participants de les 20 entitats membres i va permetre debatre línies estratègiques i presentar projectes innovadors tant d’iSocial com de les altres entitats
II Trobada anual del projecte DigitaliSSB

II Trobada anual del projecte DigitaliSSB a Tarragona

La trobada ens ha permès donar a conèixer els nous Quadres de Comandament i la nova app meSocial, que hem produït en el marc del projecte DigitaliSSB.
Notícia SOM – Fundació, entitat membre d'iSocial (Web)

Som – Fundació s’incorpora a la Fundació iSocial, que ja suma 20 entitats membres

Som – Fundació, entitat de suport a les persones amb discapacitat, suma la seva expertesa al projecte d’iSocial