AISSS Alt Pirineu-Aran

Lab Projectes d’innovació

AISSS Alt Pirineu-Aran

Projecte AISSS

Foto: Gemma Pla (Tucutun)

Projecte d’Atenció Integrada Social i Sanitària de la Soledat No Volguda de les persones grans a les comarques de l’Alt Pirineu-Aran (AISSS)

(2024-2025)

El projecte de recerca Atenció Integrada Social i Sanitària de la Soledat no volguda de les persones grans a les comarques de l’Alt Pirineu-Aran (AISSS Alt Pirineu-Aran) vol fer front al repte de la soledat no volguda amb una investigació destinada a ampliar i reforçar el projecte Vincles Alt-Pirineu Aran per mitjà de la incorporació i la participació del sistema de salut.

Gràcies a la col·laboració amb el HISS (Hub d’Innovació Social i Sanitària de Catalunya), que ha seleccionat el projecte AISSS en la seva 1a Crida contra la Soledat No Volguda, aquest projecte estudia com incorporar en els processos de detecció i intervenció del projecte Vincles Alt Pirineu-Aran diverses dades del sistema sanitari i la visió dels equips d’atenció sanitària, per fer així possible un abordatge comú i integrat social i sanitari.

Soledat no desitjada i salut

Si bé és cert que la soledat no desitjada és un fenomen que té causes i arrels en l’àmbit social i emocional, un nombre cada cop més gran d’estudis demostra l’important efecte que les situacions de soledat poden tenir en les persones que les pateixen, i que van des de trastorns mentals com la depressió, l’ansietat i l’estrès, fins a un major risc de malalties cardiovasculars i d’infart.

La soledat no volguda també s’associa a un major sedentarisme, ja que sovint falten incentius per tenir una vida activa. Aquest factor pot tenir conseqüències greus en la salut, i contribuir al deteriorament cognitiu. Per aquest motiu, és fonamental incorporar l’expertesa del sector sanitari tant en la detecció de situacions de soledat no volguda com en la intervenció davant dels casos que ho requereixin.

Big data per detectar la soledat no desitjada

Tant el projecte Vincles com AISSS parteixen de l’exitosa experiència basca del programa Auzosare, impulsada per Agintzari i per Gislan, que combina una eina d’anàlisi de dades amb la intervenció comunitària directa. En el projecte Vincles, es tenen en consideració un conjunt de 58 indicadors que permeten catalogar totes les persones més grans de 65 anys en funció del seu risc de patir soledat no volguda, permetent una atenció més proactiva i preventiva a la totalitat de la població amb risc de soledat.

L’objectiu del projecte AISSS és identificar dades i indicadors del sistema de salut que permetin millorar la precisió dels algoritmes de risc de soledat del projecte Vincles, i alhora determinar les millors formes de participació dels agents del sistema de salut en els processos d’intervenció social i d’activació comunitària del projecte.

Lideren:

Fundació iSocial. Innovació en l'acció social
Antares logo

Promotors:

plantilla logos projectes innovacions 2 13
Logo Conselh Generau Aran
Logo CC Cerdanya
plantilla logos projectes innovacions 2 7
plantilla logos projectes innovacions 2 8

En col·laboració amb:

plantilla logos projectes innovacions 2 10

Finançat per:

Logo HISS

Projectes d’innovació

Imatge d'una mà sostenint un mòbil on s'hi veu la Soliguia, una de les eines tecnològiques involucrades en el projecte Solidigital

Solidigital

Solidigital és un projecte de col·laboració transfronterera al voltant de tres eines tecnològiques de suport a persones en situació de vulnerabilitat, la Soliguia, Nidus i Reconnect
DigitaliSSB (Impuls de la Digitalització dels Serveis Socials Bàsics de Catalunya)

DigitaliSSB (Impuls de la Digitalització dels Serveis Socials Bàsics de Catalunya)

Projecte per a la millora i la transformació dels models de gestió i d’intervenció social dels Serveis Socials Bàsics dels ens locals de Catalunya
Vincles Alt Pirineu Aran

Vincles Alt Pirineu-Aran

Vincles Alt Pirineu-Aran és un projecte de Detecció i Intervenció Social precoç davant les situacions de Soledat de les persones grans a les comarques de l’Alt Pirineu-Aran.
Rehab Lab Ajut funcional

REHAB-LAB.CAT

Comunitat FabLab de disseny i fabricació d’adaptacions funcionals per a les activitats de la vida diària a través de la impressió 3D