AISSS Alt Pirineu-Aran
AISSS Alt Pirineu-Aran
Projecte d’Atenció Integrada Social i Sanitària de la Soledat No Volguda de les persones grans a les comarques de l’Alt Pirineu-Aran (AISSS)
(2024-2025)
El projecte de recerca Atenció Integrada Social i Sanitària de la Soledat no volguda de les persones grans a les comarques de l’Alt Pirineu-Aran (AISSS Alt Pirineu-Aran) vol fer front al repte de la soledat no volguda amb una investigació destinada a ampliar i reforçar el projecte Vincles Alt-Pirineu Aran per mitjà de la incorporació i la participació del sistema de salut.
Gràcies a la col·laboració amb el HISS (Hub d’Innovació Social i Sanitària de Catalunya), que ha seleccionat el projecte AISSS en la seva 1a Crida contra la Soledat No Volguda, aquest projecte estudia com incorporar en els processos de detecció i intervenció del projecte Vincles Alt Pirineu-Aran diverses dades del sistema sanitari i la visió dels equips d’atenció sanitària, per fer així possible un abordatge comú i integrat social i sanitari.
Soledat no desitjada i salut
Si bé és cert que la soledat no desitjada és un fenomen que té causes i arrels en l’àmbit social i emocional, un nombre cada cop més gran d’estudis demostra l’important efecte que les situacions de soledat poden tenir en les persones que les pateixen, i que van des de trastorns mentals com la depressió, l’ansietat i l’estrès, fins a un major risc de malalties cardiovasculars i d’infart.
La soledat no volguda també s’associa a un major sedentarisme, ja que sovint falten incentius per tenir una vida activa. Aquest factor pot tenir conseqüències greus en la salut, i contribuir al deteriorament cognitiu. Per aquest motiu, és fonamental incorporar l’expertesa del sector sanitari tant en la detecció de situacions de soledat no volguda com en la intervenció davant dels casos que ho requereixin.
Big data per detectar la soledat no desitjada
Tant el projecte Vincles com AISSS parteixen de l’exitosa experiència basca del programa Auzosare, impulsada per Agintzari i per Gislan, que combina una eina d’anàlisi de dades amb la intervenció comunitària directa. En el projecte Vincles, es tenen en consideració un conjunt de 58 indicadors que permeten catalogar totes les persones més grans de 65 anys en funció del seu risc de patir soledat no volguda, permetent una atenció més proactiva i preventiva a la totalitat de la població amb risc de soledat.
L’objectiu del projecte AISSS és identificar dades i indicadors del sistema de salut que permetin millorar la precisió dels algoritmes de risc de soledat del projecte Vincles, i alhora determinar les millors formes de participació dels agents del sistema de salut en els processos d’intervenció social i d’activació comunitària del projecte.
Objectius
- Validar i ampliar el marc conceptual de detecció i intervenció social de la soledat no volguda del projecte Vincles Alt Pirineu-Aran per incorporar-hi la dimensió sanitària
- Analitzar el conjunt d’indicadors del sistema sanitari per valorar la seva capacitat d’aportar dades sensibles i específiques sobre la soledat no volguda.
- Conèixer el punt de vista dels professionals sanitaris de les 6 comarques implicades (Cerdanya, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Pallars Jussà i el territori de l’Aran) sobre la problemàtica soledat-salut, les seves expectatives i els seus requeriments respecte a un sistema de detecció i intervenció precoç comunitari que incorpori el vessant sanitari.
- Incorporar els professionals sanitaris en el programa de detecció i intervenció social del projecte Vincles: processos de recollida i aportació de dades, detecció de casos i prescripció d’intervencions.
Impactes i millores esperats
- Millora de la interdisciplinarietat i de la comunicació, fomentant la col·laboració i coordinació entre els professionals dels serveis socials i sanitaris, reduint duplicacions de treball
- Formació i desenvolupament de competències, millorant les competències dels professionals socials i sanitaris sobre la detecció de la soledat no volguda i les formes d’intervenció.
- Reduir la càrrega de treball i emocional dels treballadors, repartint més efectivament les seves tasques i permetent intervenir amb més antelació.
Lideren:
Promotors:
En col·laboració amb:
Finançat per:
Projectes d’innovació