Eines i serveis per afrontar el ciberassetjament i altres vulnerabilitats juvenils en l’entorn digital
Eines i serveis per afrontar el ciberassetjament i altres vulnerabilitats juvenils en l’entorn digital
Digital Streetwork (Alemanya) i B-resol (Catalunya). Realitzat el 9 d’abril del 2024.
Els entorns digitals obren espais de connexió i oportunitats d’intercanvis molt valuosos, però al mateix temps alberguen noves formes de vulnerabilitat, especialment en el cas dels més joves. La forma més visible d’aquestes vulnerabilitats són el ciberassetjament i la violència digital, que segons dades de la UNESCO afecta prop del 20% de la població jove. Però cada cop guanyen més presència altres problemàtiques, com ara l’addicció a les pantalles, la predació digital o la vulneració a la privacitat. Aquesta realitat no només afecta el benestar emocional i psicològic dels joves, sinó que també pot tenir repercussions duradores en el seu desenvolupament personal i acadèmic.
En aquest context, es fa evident la necessitat de noves formes d’intervenció i suport. L’adopció generalitzada de les noves tecnologies de la comunicació ha alterat profundament els patrons d’interacció i socialització, imposant la urgència d’adaptar les pràctiques professional a aquests nous contexts. En aquest sentit, el treball social, i més concretament el treball social virtual, constitueix un actor clau a l’hora de crear espais segurs en els quals els joves puguin alertar d’agressions i situacions indesitjables i rebre suport professional per abordar-les adequadament.
En aquest Innobreak, es presentaran dues iniciatives que donen resposta a les vulnerabilitats sorgides en els entorns digitals des de dues perspectives complementàries, adoptant en un cas el rol de servei de detecció i d’acostament als joves amb necessitats de suport, i en l’altre definint un canal d’alerta per als adolescents:
- Digital Streetwork (Alemanya) trasllada a Internet l’enfocament del treball de carrer amb joves. Els treballadors del projecte naveguen per les xarxes socials, participen en comunitats en línia i s’acosten activament als joves que indiquen o mostren necessitats d’acompanyament.
- B-resol (Catalunya) és un omnicanal digital d’alerta que els centres educatius, d’oci, d’esport, les entitats socials i els centres de protecció posen a disposició dels infants i adolescents per prevenir i detectar situacions d’assetjament i qualsevol altre tipus de violència o malestar.
Ponents:
- Jonas Luz, Digital Streetwork (Alemanya)
- Cihara Vílchez, B-resol (Catalunya)
Innobreaks