Banc d’innovacions en acció social

Easy Reading, fer les web accessibles a les persones amb discapacitats cognitives
Athena, Dart, FunkaNu, JKU, KI-I, PIKSL, Texthelp, TUD, W3C

Software per a usuaris d’internet amb discapacitats cognitives que ofereix un ampli paquet d’eines per fer fàcil la lectura i la comprensió de qualsevol pàgina web existent. Es pot instal·lar a l’ordinador d’aquelles persones que ho necessiten, i Easy Reading s’encarrega d’adaptar el contingut de les pàgines web de la manera que a l’usuari li sigui més útil: fent l’estructura més senzilla; canviant els colors i el disseny; explicant el contingut amb símbols, vídeos o imatges; definint les paraules que inclou el text; passant el text a veu; etc. El software ofereix totes aquestes funcions de forma semi automàtica, atès que requereixen una certa interacció amb l’usuari.

Per desenvolupar el projecte s’ha utilitzat el “peer research” per tenir en compte les necessitats reals dels usuaris, involucrant aquelles persones que faran servir el producte final, en aquest cas persones amb discapacitats cognitives. Aquestes són el grup objectiu principal d’Easy Reading, però no l’únic, ja que també se’n poden beneficiar persones grans amb deteriorament cognitiu o altres persones amb dificultats cognitives.

Prova del software d’Easy Reading. Extreta de la web d’Easy Reading

Tipus d’activitat:

Millora instrumental

Localització:

Unió Europea

Col·laboradors / Finançadors:

Programa de recerca i innovació de la Unió Europea Horizon 2020

Gènesi:

Moltes pàgines web són difícils de llegir i d’entendre per a persones amb discapacitats cognitives, les seves necessitats no acostumen a estar contemplades en les guies d’usuari, i la seva problemàtica és poc coneguda pels desenvolupadors de software. Easy Reading va néixer el 2018 en el marc d’un projecte Horizon 2020 finançat per la Unió Europea.

Nivell d’implantació:

Actualment Easy Reading està disponible en anglès i en alemany. Qualsevol persona pot experimentar amb el pilot del software a la pàgina web d’Easy Reading sense necessitat de descarregar-lo. Si es vol fer servir en altres pàgines web també es pot descarregar de forma gratuïta per instal·lar-lo com a prova pilot.

Pin It on Pinterest

Comparteix