Banc d’innovacions en acció social

Vincles BCN, projecte per reforçar les relacions socials de les persones grans que se senten soles
Ajuntament de Barcelona

A Barcelona, més de 300.000 persones de 65 anys o més viuen soles, de les quals 100.000 superen els 80 anys. Vincles BCN és un projecte d’innovació social que vol reforçar les relacions socials de les persones grans que se senten soles i millorar el seu benestar a través de les noves tecnologies. El projecte té el següents objectius principals: 1) Reduir el sentiment de solitud de les persones grans, 2) Mantenir i enfortir les relacions socials ja existents, 3) Ampliar les relacions socials de les persones i crear nous espais de relació, i 4) Utilitzar les TIC (Tecnologies de la Informació i Comunicació) com a eina de comunicació per relacionar-se amb el seu entorn. El projecte vol que les persones grans gestionin les seves pròpies relacions a partir de l’ús de les noves tecnologies. El servei utilitza una aplicació instal·lada en una tauleta com a instrument de comunicació, que serveix per posar en contacte persones i reforçar les seves relacions, al mateix temps que se’n creen de noves. Es promou la comunicació online a través de l’App, alhora que es fan trobades presencials. L’aplicació permet la comunicació de la persona usuària amb la seva família i amics, i amb les persones que formen els grups d’usuaris de Vincles.

Foto: Ajuntament de Barcelona

Tipus d’activitat:

Nou servei

Localització:

Barcelona

Col·laboradors / Finançadors:

Gènesi:

El projecte va participar al Mayors Challenge 2014 (el repte dels alcaldes) de Bloomberg Philanthropies, juntament amb 155 ciutats més, de les quals 16 van quedar finalistes i 5 van guanyar. Aquest projecte de Barcelona va rebre el primer premi, dotat amb 5 milions d’euros. Després d’una primera fase pilot, el projecte s’ha estès a tota la ciutat com un nou servei de l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona.

Nivell d’implantació:

El projecte va iniciar-se el gener de 2017 a cinc barris de Barcelona. Des de març de 2018 el servei s’ha desplegat a tota la ciutat de Barcelona i qualsevol ciutadà ja pot sol·licitar el servei. El mes de maig de 2018 el servei tenia 600 usuaris en actiu i es volia arribar a 1000 usuaris a finals del mateix any.

Pin It on Pinterest

Comparteix