iSocial i la UPC iniciem un estudi per preveure l’impacte que tindrà la COVID19 en els Serveis Socials dels municipis

Publicacions Notícies

iSocial i la UPC iniciem un estudi per preveure l’impacte que tindrà la COVID19 en els Serveis Socials dels municipis

,
iSocial i la UPC iniciem un estudi per preveure l’impacte que tindrà la COVID19 en els Serveis Socials dels municipis

Aquesta setmana la Fundació iSocial i l’Intelligence Data Science and Artificial Intelligence Researh Center de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) hem iniciat l’estudi prospectiu INSESS-COVID19 (Identificació de Necessitats Socials Emergents com a conseqüència de la COVID19 i efecte sobre els Serveis Socials del territori), per conèixer les vulnerabilitats de la població catalana en els propers mesos i aportar elements de decisió que permetin les 104 Àrees Bàsiques de Serveis Socials de Catalunya fer-hi front.

En efecte, les conseqüències de la crisi provocada per la COVID19 han estat devastadores des del punt de vista sanitari, però tot apunta que també ho seran des del punt de vista econòmic i del benestar social. La COVID19 ha generat una situació mai vista abans i és més que probable que apareguin necessitats socials noves, que és urgent identificar per atendre adequadament. INSESS-COVID19 utilitzarà un plantejament innovador basat en uns mecanismes d’obtenció ràpida de dades a partir de processos participatius que involucraran experts en Serveis Socials i també ciutadania; una metodologia mixta que combina tècniques de ciència de les dades, gestió del coneixement i intel·ligència artificial, i que permetrà aportar elements de suport a l’elaboració de polítiques en matèria de Serveis Socials a Catalunya.

A diferència de molta de la recerca que es fa actualment en l’àmbit de la COVID-19, que se centra en la predicció de les infeccions, la supervivència, la propagació de la malaltia o el diagnòstic, INSESS-COVID19 posa l’accent en els Serveis Socials, grans oblidats de l’equació en la gestió de la pandèmia. En l’àmbit dels Serveis Socials el pitjor probablement encara està per venir. Després del desbordament del sistema sanitari, vindran les conseqüències econòmiques, i una allau de necessitats socials que requeriran l’atenció dels Serveis Socials durant els propers mesos i potser anys, i poden en un futur immediat desbordar i col·lapsar el sistema de Serveis Socials dels Ajuntaments i els Consells comarcals. Per això l’objectiu de l’estudi és aportar llum sobre com s’han de començar a preparar els Serveis Socials dels Ajuntaments i els Consells Comarcals davant d’aquest nou escenari.

L’estudi INSESS-COVID19 compta amb la col·laboració i participació de la Generalitat de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), i ha estat finançat pel Centre de Cooperació al Desenvolupament de la UPC en el marc de la convocatòria extraordinària que va obrir el mes d’abril amb motiu de l’emergència generada per la crisi de la COVID19.

L’estudi està dirigit per la Dra. Karina Gibert, catedràtica de la Universitat Politècnica de Catalunya-UPC, i Toni Codina, director de la Fundació iSocial, que lideraran un equip investigador multidisciplinar format per experts en serveis socials, enginyers del coneixement i científics de dades. L’estudi compta també amb un comitè assessor format pels acadèmics i experts Manuel Aguilar, Carles Alsinet, Maria Assumpció Gonzàlez, Albert Isern, Josep Maria Pascual, Josep Maria Picas i Pilar Rodríguez. Els primers resultats de l’estudi es preveu que es puguin presentar a principis de setembre.

Actualitat

Premis GrausTIC. Candidatures fins el 6 de novembre

Oberta la convocatòria per als Premis GrausTIC

La Fundació iSocial participa com a patrocinador en els Premis GrausTIC 2023, en la categoria Premi GrausTIC a la Integració Social a través de la Digitalització
Imatge de les Jornades de formació d'activadores comunitàries per al projecte de Detecció i Intervenció de Situacions de Soledat no desitjada a l'Alt Pirineu-Aran

Formació de les activadores comunitàries que participaran en el projecte DISS Alt Pirineu-Aran

El projecte DISS busca combatre la soledat no desitjada a les sis comarques de l’Alt Pirineu-Aran. Les activadores comunitàries són les encarregades de coordinar els esforços de detecció i intervenció i de conscienciar la comunitat.
Fundació iSocial StepForME Viatge a Àustria

La Fundació iSocial viatja a Àustria per coordinar una trobada del programa StepForME

La Fundació iSocial lidera el projecte europeu StepForME dins del marc d’un programa Erasmus+ d’intercanvi de bones pràctiques en relació amb la salut mental en joves.
Delegació italiana visita iSocial - Imatge de la sessió que Toni Codina, director d'iSocial, va tenir amb els representats d'entitats socials de la regió de Cuneo (Itàlia)

GrandUP! International Project visita iSocial per realitzar un estudi de cas

Una delegació de 15 persones vinculades a organitzacions del sector social a Cuneo (Itàlia) va visitar la Fundació iSocial per conèixer millor la seva aposta per la innovació social