OKencasa, servei de suport a les persones cuidadores no professionals
OKencasa, servei de suport a les persones cuidadores no professionals
OKencasa
Plataforma de suport dirigit a les persones cuidadores no professionals que tenen cura d’un familiar dependent a la llar. Per mitjà de l’app Zaindoo ofereix l’acompanyament permanent d’un/a professional en cures, formació en línia, eines per organitzar les tasques de cura, i descomptes o avantatges en serveis de fisioteràpia, assessoria legal, adaptació de la llar, etc. L’objectiu és millorar la qualitat de vida del cuidador/a i facilitar el seu dia a dia pel que fa a la cura, és a dir, cuidar les persones que cuiden.
OKencasa avalua de forma periòdica el benestar físic, emocional i psicològic de les persones cuidadores que acompanya i en funció d’això els ofereix un pla personal de millora i de suport que es pot anar readaptant. Els/les professionals del servei procuren que la persona cuidadora se senti acompanyada i escoltada en tot moment pel que fa la càrrega que suposa les seves tasques de cura.
OKencasa també facilita informació als serveis socials públics perquè puguin donar un millor suport a les famílies i oferir una atenció sociosanitària més eficient. En aquests moments l’aplicació està disponible en euskera i en castellà.
Característiques de la innovació
Localització
País Basc
Col·laboradors / Finançadors
Adin Berri, AFAGI (Alzheimer Gipuzkoa), Colegio Oficial de Farmacéuticos de Gipuzkoa, Nazaret, Colegio Oficial de Médicos de Gipuzkoa, Sumisan Ortopedia, Agaer Egge, gunea, Tabakalera, Universidad del País Vasco, Servicios Socio-Sanitarios IMQ Igurco, Asociación Gipuzkoana de diabetis, ASPARGI, MetaPosta, Zenta, OPE consultores, Nagusilan, Asociación de Daño Cerebral Adquirido de Gipuzkoa.
Gènesi
La plataforma va ser impulsada inicialment el 2018 per Iñigo Kortabitarte, en el marc d’un estudi clínic realitzat amb 210 famílies de Donostia que tenien cura de familiars dependents.
Nivell d’implantació
Actualment el programa és utilitzat per més de 1.000 cuidadores no professionals dels municipis bascos d’Irun, Errenteria, Pasaia i Ataun, i pretén anar-se expandint a d’altres municipis d’Euskadi.
La metodologia d’OKencasa ha sigut avaluada per diferents universitats i s’ha demostrat que l’acompanyament ofert a les persones cuidadores comporta una reducció de la sobrecàrrega de la cura, evitant la síndrome del cuidador cremat, un augment de l’autoeficàcia, una reducció del temps dedicat a les cures (una mitjana de 9,56 hores setmanals) i una millora general del benestar de la persona cuidadora.
Banc d’innovacions