Solidigital
Solidigital
Solidigital és un projecte de col·laboració transfronterera al voltant de tres eines tecnològiques de suport a persones en situació de vulnerabilitat, la Soliguia, Nidus i Reconnect
(2024-2026)
Solidigital és un projecte transfronterer coordinat per la Fundació iSocial i que té l’objectiu de reforçar, mitjançant la digitalització, l’accés als serveis solidaris per part de les persones en situació de vulnerabilitat a Catalunya, Andorra i el sud de França.
El projecte Solidigital neix de la col·laboració d’iSocial amb les associacions franceses Solinum i Reconnect, amb la fundació Andorra Recerca + Innovació (ARI) i amb les entitats membres d’iSocial Pere Claver Grup, Fundació Resilis i Associació Alba, i gràcies al cofinançament atorgat per la Unió Europea a través del programa Interreg POCTEFA.
En què consisteix Solidigital?
L’eix central del projecte Solidigital consistirà en la implementació a Catalunya, Andorra i als departaments fronterers de França de la Soliguia, una plataforma digital que permetrà a les persones en situació de precarietat trobar més fàcilment els serveis solidaris o de suport disponibles en la seva àrea geogràfica a través d’un cercador i d’un mapa que contindrà els recursos geolocalitzats.
Per tal d’assolir aquesta meta, durant els tres anys que duri el projecte, es cartografiaran en aquestes regions una àmplia gamma de serveis de suport i es formaran prop de 8.000 professionals dels serveis socials i del tercer sector social en l’ús d’aquesta eina per tal d’afavorir l’accés a la informació de les persones vulnerables i, d’aquesta manera, promoure’n la igualtat d’oportunitats i l’empoderament.
Integració de la Soliguia amb Nidus i Reconnect
Al mateix temps, i en virtut de la col·laboració transfronterera entre les diverses entitats, s’impulsarà la integració de la Soliguia amb Nidus (a Catalunya) i amb Reconnect (a França). Nidus i Reconnect són dues caixes fortes virtuals i eines digitals d’acompanyament per a persones en situació d’exclusió social. Mitjançant la seva connexió amb la Soliguia, aquestes aplicacions podran oferir també un mapa actualitzat i detallat dels recursos i serveis dels quals l’usuari o usuària es pot beneficiar, facilitant d’aquesta manera la seva inclusió social.
El projecte Soligital parteix de l’experiència exitosa de la Soliguide a gran part de França. Desenvolupada per Solinum, soci del projecte, aquesta aplicació ha mostrat ser un útil altament eficaç per lluitar contra la pobresa i l’exclusió social, que ha sumat més de 3,7 milions de visites el 2023 i ha gaudit del reconeixement del sector social i de les institucions franceses. Amb la seva arribada a Catalunya, a Andorra i a la França fronterera, no només abordem desafiaments comuns en un conjunt de territoris amb una alta incidència de pobresa, sinó que creem per primera vegada una eina comuna de treball a totes dues bandes de la frontera.
Objectius
- Millorar l’accés als serveis solidaris: El projecte Solidigital vol facilitar l’accés a serveis de suport per a les persones en situació de vulnerabilitat a Catalunya, Andorra i els departaments fronterers de França mitjançant la digitalització i l’ús de les plataformes tecnològiques Soliguia, Nidus i Reconnect.
- Promoure la igualtat d’oportunitats: Reduir les desigualtats en l’accés als serveis socials, especialment entre les persones en situació de precarietat social, mitjançant la implementació de solucions digitals que siguin inclusives i accessibles per a tothom.
- Optimitzar la coordinació entre actors socials: Millorar la coordinació entre els diferents actors del sector social, inclosos professionals, organitzacions i institucions, per oferir un suport més eficaç i integral a les persones en situació de vulnerabilitat.
- Promoure la cooperació transfronterera: Establir una xarxa de col·laboració i intercanvi entre els col·laboradors del projecte a Catalunya, Andorra i França per abordar de manera conjunta els reptes relacionats amb la vulnerabilitat i la precarietat social.
- Fomentar la sostenibilitat dels serveis solidaris: Desenvolupar estratègies i recursos que permetin mantenir i millorar els serveis solidaris en el llarg termini, assegurant-ne la sostenibilitat i l’eficàcia.
Impactes i millores esperats
- Implementació de la Soliguia a Catalunya, Andorra i a les regions franceses frontereres: Desplegament efectiu de la plataforma digital Soliguia als tres territoris indicats, assegurant-ne la disponibilitat i la funcionalitat per a les persones en situació de vulnerabilitat.
- Integració de la Soliguia amb Nidus i Reconnect: Incorporació i integració efectiva de la Soliguia en les aplicacions, ja existents, Nidus i Reconnect, assegurant una interconnexió cohesionada per a un millor accés als serveis solidaris per part de les persones en situació de vulnerabilitat.
- Superació de la bretxa digital: Reducció de la bretxa digital mitjançant l’accés i l’ús eficaç de les plataformes digitals Soliguia, Nidus i Reconnect, assegurant que les persones en situació de vulnerabilitat puguin accedir i beneficiar-se dels serveis solidaris disponibles.
- Formació de professionals dels Serveis Socials: Durant el transcurs del projecte Solidigital, es formaran prop de 8.000 professionals sobre l’ús de la Soliguia i les seves integracions amb Nidus i Reconnect, per tal de fomentar-ne l’ús entre les persones acompanyades i ateses per aquests professionals.
Lidera:
Socis:
El projecte Solidigital ha sigut cofinançat al 65% per la Unió Europea a través del Programa Interreg VI-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2021-2027). L’objectiu de POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra.
Projectes d’innovació