Solucions terapèutiques innovadores per a persones amb demència

Campus InnoBreaks

Solucions terapèutiques innovadores per a persones amb demència

Jardins terapèutics Mati4Care(Itàlia) i Tecnologia immersiva MK360 (Catalunya)

Realitzat el 17 de gener de 2023, de 9h00 a 10h30. En línia.

Es va oferir traducció simultània de l’anglès al català i castellà.

La demència és una malaltia que afecta moltes persones grans. Les pèrdues de memòria i el deteriorament progressiu de l’estat cognitiu comporten una situació difícil de gestionar, tant per a la persona afectada com per a les persones del seu entorn. Actualment, els tractaments tenen com a objectiu alentir el progrés de la malaltia, alhora que el suport a les persones cuidadores, l’estimulació cognitiva i el treball terapèutic permeten l’optimització de la salut física i de l’activitat per poder viure la demència amb la millor qualitat de vida possible.


Algunes solucions terapèutiques innovadores sorgides en els últims anys s’estan demostrant molt eficaces per aconseguir l’estimulació cognitiva i la millora del benestar de les persones amb demència. En  aquest Innobreak us en presentarem dues, una d’Itàlia i l’altra de Catalunya.

  • Jardins terapèutics Mati1909, dissenyats en funció de les necessitats de les persones amb demència. Segueixen un model d’atenció no invasiu, complementari amb els tractaments mèdics. Compten amb un equip interdisciplinari i un espai natural planificat per estimular els sentits. El model s’ha estès per tota Itàlia, amb jardins no només especialitzats en demències, sinó també per a persones amb síndrome de down, per a autisme o per a trastorns depressius.
  • Tecnologia immersiva MK360, que permet oferir experiències grupals de realitat virtual que recreen espais relaxants o estimulants, amb imatges i música que envolten als usuaris sense necessitat d’utilitzar ni ulleres ni auriculars. Els tractaments han demostrat tenir efectes positius sobre el comportament i sobre el benestar de les persones grans en nombroses organitzacions socials i sanitàries de diversos països europeus i d’altres continents on s’estan utilitzant.


Ponents:

  • Andrea Mati, Jardins terapèutics Mati4Care (Mati1909, Toscana-Itàlia)
  • Robert Cornfield, Tecnologia immersivaMK360 (Broomx, Catalunya-Espanya)

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Drets Socials

Innobreaks

Innobreak Educant en el benestar emocional

Educant en el benestar emocional i la salut mental

En aquest Innobreak, webinar gratuït d’innovació, abordarem el tema de la salut mental amb dues iniciatives que proposen un acostament constructiu des de la cura, la informació i el rigor científic: SOM 360º (Sant Joan de Déu) i el Programa KOA (Fundació Nous Cims).
Innobreak - Webinar d'innovació

Nous models d’habitatge contra l’exclusió social

Mixed Living (Països Baixos) i Llar Casa Bloc (Catalunya). Dimarts 31 d’octubre de 2023, de 9h00 a 10h30. En línia. Gratuït. Inscripcions obertes.
GettyImages 1204282298.jpg.optimal

Noves eines digitals al servei de les persones que cuiden

OKencasa (País Basc) i myCarenet (Catalunya). Realitzat l’11/07/2023.
Guies i simuladors d’ajudes per a població vulnerable econòmicament

Guies i simuladors d’ajudes per a població vulnerable econòmicament

Soliguide (França) i Les meves ajudes (Espanya). Realitzat el 9/05/2023.