Educant en el benestar emocional i la salut mental

Campus InnoBreaks

Educant en el benestar emocional i la salut mental

Innobreak Educant en el benestar emocional

SOM. Salut Mental 360º (Catalunya) i Programa KOA (Catalunya). Celebrat el 12 de desembre del 2023.

La salut mental és un component fonamental del benestar humà, però tot i la seva importància, sovint ha estat mal entesa, invisibilitzada o relegada a un segon pla. En els darrers anys, tanmateix, s’està reivindicant el seu paper clau a l’hora d’assegurar una vida plena i digna. En aquest context, els desafiaments emocionals i psicològics resulten cada vegada més evidents, i la necessitat d’innovació en aquest àmbit esdevé una realitat prioritària.

En aquest Innobreak, abordarem el tema de la salut mental amb dos projectes que proposen un acostament constructiu des de la cura, la informació i el rigor científic: SOM. Salut Mental 360º, de Sant Joan de Déu, i el programa KOA, de la Fundació Nous Cims. A través d’aquestes dues iniciatives, obrirem un diàleg sobre les pràctiques emergents que s’estan perfilant per redefinir la salut mental i el benestar emocional en tota la seva complexitat i per atorgar-li la rellevància social que mereix.

Aquest Innobreak s’inscriu així en el marc de la clausura de StepForME, un programa internacional Erasmus+ d’identificació, anàlisi i intercanvi de bones pràctiques en l’àmbit de la salut mental, especialment en el cas dels joves, que ha liderat la Fundació iSocial. Les dues iniciatives invitades són exemples de les bones pràctiques debatudes en el transcurs d’aquest projecte.

  • El Programa KOA (Fundació Nous Cims) és un programa de prevenció de trastorns en la salut mental dirigit a joves en situació de risc de malestar emocional i/o psicològic. A través d’activitats experiencials basades en els interessos dels joves, treballa la seva resiliència, seguint un model de promoció de benestar emocional basat en evidències científiques i ajustant-se estrictament a les recomanacions d’entitats com la OMS, l’American Psychologist Association (APA) o la UNESCO.
  • SOM. Salut Mental 360º (Sant Joan de Déu) promou la creació d’un ecosistema col·laboratiu amb una mirada inclusiva en 360 graus que integri tant els professionals dels àmbits de la salut i dels sectors social i educatiu com ciutadans, familiars, xarxes de suport i món associatiu, per tal d’oferir serveis i recursos digitals d’acompanyament, empoderament, informació i sensibilització en matèria de salut mental per a la ciutadania.

Ponents:

  • Irene González i Pau Gomes, Programa KOA (Fundació Nous Cims)
  • Mònica Fidelis, SOM. Salut Mental 360º (Sant Joan de Déu)

Logo Unió Europea - Funded by the EU

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Drets Socials

Innobreaks

Persona en situació de sensellarisme

Sensellarisme i tecnologia: Eines per recuperar el vincle amb la comunitat

Entourage (França) i Nidus (Catalunya). Realitzat el 05/06/2024.
Eines i serveis per detectar el ciberassetjament

Eines i serveis per afrontar el ciberassetjament i altres vulnerabilitats juvenils en l’entorn digital

Webinar d’innovació social. Digital Streetwork (Alemanya) i B-resol (Catalunya). Realitzat el 09/04/24.
Innobreak - Digitalitzar els serveis socials

Digitalitzar els serveis socials. Apps de suport a usuaris i professionals

Reconnect (França) i Gàvius (Catalunya). Realitzat el 06/02/2024.
Innobreak - Webinar d'innovació

Nous models d’habitatge contra l’exclusió social

Mixed Living (Països Baixos) i Llar Casa Bloc (Catalunya). Realitzat el 31/10/2023.