StepForME

StepForME

Intercanvi de bones pràctiques en l’ús d’eines tecnològiques per a la inclusió sociolaboral de joves amb problemes de salut mental o emocional.
(2021-2023)
Projecte Erasmus+ d’intercanvi de bones practiques entre organitzacions europees especialitzades en la inclusió sociolaboral de joves amb problemes de salut mental o emocional, en relació a l’ús d’eines tecnològiques que millorin l’eficàcia de les intervencions i considerant els aprenentatges adquirits sobre aquesta matèria durant la crisi sanitària de la Covid-19.
StepForME (Steps Forward to Meaningful Employment of young people with emotional well-being problems after the Covid-19 pandemic) busca posar en comú diferents models d’intervenció comunitària amb aquests joves, i fer-ho amb la participació tant de professionals d’entitats socials que els donen suport com dels propis joves.
L’ocupabilitat dels joves amb problemes de salut mental o benestar emocional sempre ha sigut més baixa i complexa que la de la població juvenil general. Els problemes de benestar emocional, que sovint porten a trastorns de salut mental diagnosticats, generen carències i barreres de tot tipus que dificulten l’accés de molts joves al mercat de treball.
A aquesta dificultat existent cal sumar-hi l’impacte que ha tingut la Covid-19, que ha agreujat aquest tipus de problemes en la població jove de tota Europa. Al mateix temps, però, la crisi sanitària també ha permès una acceleració sobtada de la transformació digital i ha propiciat que es prengui més consciència del potencial que ofereix la tecnologia per aconseguir intervencions socio-laborals més eficaces envers els joves amb menys oportunitats.
StepForME pretén abordar aquest repte posant a la disposició dels youth workers i dels mateixos joves un conjunt de pràctiques innovadores recolzades en l’ús d’eines digitals que s’hagin mostrat eficaces per millorar el seu benestar i la seva ocupabilitat, abans, durant i després la pandèmia.

Objectius
L’objectiu general del projecte és millorar les practiques professionals destinades a reforçar l’ocupabilitat dels joves amb problemes de salut mental o emocional agreujats per la pandèmia, mitjançant pràctiques innovadores i eficaces d’intervenció comunitària suportades per eines digitals.
Per assolir aquest objectiu general, es treballen els objectius específics següents:
- Conèixer les dificultats d’accés al mercat laboral dels joves amb problemes de salut mental o emocional.
- Identificar i estandarditzar pràctiques innovadores en l’ús d’eines digitals existents per reforçar el benestar i l’ocupabilitat d’aquests joves.
- Oferir eines digitals als professionals i millorar les seves competències per mitjà de mòduls formatius sobre aquestes pràctiques innovadores.
- Oferir recomanacions a actors rellevants nacionals i europeus sobre la millora de les pràctiques professionals en aquest camp.
Resultats esperats
- Utilització innovadora i més eficient d’eines digitals existents per reforçar l’ocupabilitat d’aquests joves.
- Canvi d’actitud en els professionals en relació a la incorporació d’eines digitals en la seva tasca diària.
- Empoderament dels joves amb poques oportunitats d’accés al mercat de treball degut als seus problemes de salut mental o emocional
- Familiarització d’institucions públiques i privades amb bones pràctiques en l’ús d’eines digitals per a la intervenció amb joves amb poques oportunitats.
- Creació d’una xarxa de professionals i organitzacions que comparteixin coneixement entorn a l’ús d’eines digitals per donar un millor suport a joves amb problemes de salut mental o emocional.