Banc d’innovacions en acció social

Wheelmap.org, mapa mundial d’accessibilitat per a les persones en cadira de rodes
SOZIALHELDEN

Mapa virtual d’accés lliure que indica l’accessibilitat de llocs públics d’arreu del món per a persones amb mobilitat reduïda o cadira de rodes, pares amb cotxet, etc. Funciona de forma similar a la Viquipèdia: tothom pot contribuir amb el seu coneixement de llocs públics a actualitzar, ampliar i millorar la informació que conté el mapa, d’una manera molt senzilla. El mapa es pot utilitzar tant des d’ordinador com des de telèfon mòbil o tablet, per mitjà d’aplicacions per iPhone i Android. Funciona a tot el món i s’ha traduït ja a 32 idiomes, entre els quals hi ha el català i el castellà.

El sistema de valoració de l’accessibilitat de cada espai és molt fàcil d’entendre perquè segueix la idea del semàfor: color verd si el lloc és totalment accessible per a cadires de rodes; color taronja si ho és parcialment; i color vermell si no ho és. Els llocs que encara han de ser marcats tenen una etiqueta de color gris. Al mateix temps, aquesta valoració per colors segueix dos criteris importants: el primer és l’accessibilitat en general, és a dir, si hi ha o no escales tant a l’entrada com dins del lloc a marcar. I el segon, és el condicionament dels lavabos perquè en facin ús persones amb cadira de rodes. D’aquesta manera es facilitar una informació essencial a aquestes persones i es mostra el nivell d’accessibilitat universal dels pobles i ciutats de tot el planeta.

Voluntari afegint una valoració al mapa. Per Andi Weiland I Wheelmap.org

Tipus d’activitat:

Millora instrumental

Localització:

Arreu del món

Col·laboradors / Finançadors:

El projecte es finança a través de beques, premis monetaris, donacions privades i l’ajuda de voluntaris de tot el món.

Gènesi:

L’aplicació va ser creada el 2010 per un equip liderat per Raul Krauthausen, un emprenedor social alemany, amb l’objectiu d’ajudar a les persones que fan servir cadira de rodes o tenen mobilitat reduïda a planejar millor i de forma més fàcil el seu dia a dia i les activitats que realitzen.

Nivell d’implantació:

Actualment s’hi poden trobar al mapa més de 750.000 llocs públics de tot el món, i aproximadament s’hi afegeixen 300 llocs nous cada dia. Això comporta també la traducció i adaptació del mapa als seus 32 idiomes diferents.

Ha rebut premis de diferents organitzacions, com per exemple: Smart Accessibility Award de Vodafone, el premi INCA (Innovative and Creative Application) i el premi Europeu per a l’Emprenedoria Social i la Discapacitat entre d’altres.

Pin It on Pinterest

Comparteix