Primers passos del projecte per a la digitalització dels Serveis Socials Bàsics de Catalunya

Publicacions Notícies

Primers passos del projecte per a la digitalització dels Serveis Socials Bàsics de Catalunya

, ,
DigitaliSSB

DigitaliSSB està liderat per iSocial, en partenariat amb la URV, la Fundació Grífols i 19 Ajuntaments i Consells Comarcals.

Es tracta d’un projecte de 3 anys (2023-2025) liderat per la Fundació iSocial, que ha estat finançat per fons Next Generation del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya. El passat 22 de maig va realitzar-se una reunió d’inici del projecte amb els 19 Ajuntaments i Consells Comarcals participants.

El projecte desenvoluparà i implementarà dues solucions tecnològiques destinades a millorar la intervenció social dels equips professionals d’atenció primària de serveis socials de les Administracions Locals. La primera solució tecnològica, DigitaliSSB-Intervenció, facilitarà la millora de la comunicació i la relació, tant entre professionals com entre professionals i persones usuàries de les Àrees Bàsiques de Serveis Socials, més un servei d’auto-gestió per a persones usuàries i una gestió d’activitats grupals. També comptarà amb diferents mòduls de compartició de dades i documents amb una plataforma de signatura biomètrica, amb fonts de dades d’altres administracions i amb Sistemes d’informació “gestors d’expedients”. Disposarà al mateix temps d’un assistent virtual que donarà respostes a informació sol·licitada i altres eines de fàcil ús (mapa de recursos, simulador d’ajudes socials, espai personal) per oferir a la ciutadania orientació sobre els serveis i recursos del territori que poden donar resposta a les seves necessitats socials i, en el cas dels ciutadans que ja siguin usuaris dels serveis socials, un espai personal en el qual puguin tenir tota la informació sobre el seu historial social amb la Àrea Bàsica de Serveis Socials i gestionar la seva relació amb les professionals socials (cita prèvia, comunicació amb professionals, etc).

La segona solució, DigitaliSSB-QdC, és una solució per a la presa de decisions, planificació i avaluació de l’atenció social, en forma de Quadres de Comandament per a les 18 Àrees Bàsiques participants, que els serveixin per a l’anàlisi, presa de decisions, planificació i avaluació per part de les persones responsables. Es desenvoluparan i implementaran utilitzant l’eina i servei de  Power BI, un per a cadascuna de les Àrees Bàsiques de Serveis Socials  participants en el projecte. La informació que s’obtindrà es consolidarà en base a les persones ateses i es transformarà en informació útil per fer anàlisis i prendre decisions sobre les persones ateses pels serveis socials, els serveis que es presten, els costos dels serveis i la càrrega de treball que tenen les diferents professionals de cadascuna de les Àrees Bàsiques, entre altres.

Està previst que en una primera fase es desenvolupin els primers 4 Quadres de Comandament per a quatre de les Administracions Locals participants, i que alhora s’acabi de definir de manera participativa l’aplicació digital que una empresa especialitzada començarà a desenvolupar a partir de setembre.

El projecte està impulsat per una agrupació formada per la Fundació iSocial, que lidera el projecte; la Fundació Universitat Rovira i Virgili; la Fundació Víctor Grífols i Lucas i la seva Càtedra de Bioètica de la Universitat de Vic; i l’empresa tecnològica Mass Factory vinculada a la Universitat Autònoma de Barcelona. Alhora, compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona com a partner de coneixement, i la participació de 18 Àrees Bàsiques de Serveis Socials municipals i comarcals: Ajuntament de Tarragona, Ajuntament de Lleida, Ajuntament de Girona, Ajuntament de Reus, Ajuntament de Manresa, Ajuntament d’Amposta, Ajuntament de Calafell, Ajuntament de Banyoles, Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, Consell Comarcal del Vallès Oriental, Mancomunitat La Plana, Consell Comarcal de La Noguera, Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Consell Comarcal del Pallars Jussà, Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Consell Comarcal de l’Alt Camp i Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

Actualitat

REIR, nova entitat membre de iSocial

REIR s’incorpora com a nova entitat membre de la Fundació iSocial

El patronat d’iSocial ha aprovat l’ingrés de Recursos Educatius per a la Infància en Risc (REIR) com a entitat membre de la Fundació
Premis GrausTIC

Oberta la convocatòria dels premis d’Innovació Digital de Catalunya GrausTIC 2024

El passat 12 de juliol es va obrir la convocatòria dels Premis d’Innovació Digital de Catalunya 2024 – GrausTIC, un certamen que té com a objectiu reconèixer aquelles iniciatives, professionals, empreses o institucions que destaquen per l’ús innovador i la promoció de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Les propostes es podran presentar fins al 15 d’octubre de 2024.
Grupo Servicio Sociales Integrados (SSI)

La Fundació iSocial dona la benvinguda al Grupo SSI com a nova entitat membre

El Grupo Servicios Sociales Integrados (SSI) és una cooperativa basca dedicada a millorar la qualitat de vida de les persones en situació de vulnerabilitat
Josep Maria Solé pren el relleu de Montse Cervera com a president

Canvi de presidència: Josep Maria Solé pren el relleu de Montse Cervera

Montse Cervera, presidenta d’iSocial des de la creació de la Fundació, cedeix el pas a Josep Maria Solé
iSocial PRO

Un nou butlletí informarà els professionals que utilitzen les Apps d’iSocial

Des d’aquest mes de juliol, els professionals que ja utilitzen l’App “iSocial PRO” i que, a través d’aquesta, gestionen les apps Nidus, Flapp!, i properament meSocial, rebran periòdicament un butlletí que els informarà sobre novetats, millores tècniques i el procés d’expansió territorial d’aquestes aplicacions.
DigitaliSSB

10 Àrees Bàsiques de Serveis Socials milloren les seves eines d’anàlisi i planificació gràcies a iSocial

iSocial està desenvolupant una sèrie de Quadres de Comandament per a les Àrees Bàsiques de Serveis Socials municipals i comarcals que permetrà als professionals que hi treballen solucionar la seva dispersió d’aplicacions i de fonts de dades mitjançant una sola eina d’anàlisi i planificació