Nous models d’habitatge contra l’exclusió social

Campus InnoBreaks

Nous models d’habitatge contra l’exclusió social

Innobreak - Webinar d'innovació

Mixed Living (Països Baixos) i Llar Casa Bloc (Catalunya). Realitzat el dimarts, 31 d’octubre de 2023.

L’accés a l’habitatge és un dret fonamental recollit en l’article 25 de la Declaració Universal dels Drets Humans, però malauradament és una realitat lluny de ser efectiva per a tothom. Es calcula que, només a Catalunya, 25.000 persones es troben sense llar, sense comptar totes aquelles persones que poden accedir a l’habitatge, però només a costa de grans sacrificis i en situacions de gran fragilitat.

En els darrers anys, tanmateix, s’estan promovent nombroses iniciatives que busquen facilitar l’accés a l’habitatge digne a les persones més vulnerables amb fórmules noves que plantegen una alternativa als esquemes més clàssics de l’habitatge social. Algunes d’elles s’estan promovent des del Tercer Sector amb resultats molt remarcables. En aquest InnoBreak, us presentem dues iniciatives que avancen en aquesta direcció, paral·lelament, des dels Països Baixos i des de Catalunya:

  • Mixed Living, projecte impulsat per Tussenvorziening, gestiona pisos d’habitatge social mixt on conviuen persones sense llar i persones econòmicament vulnerables. La idea clau del projecte és facilitar els temps d’accés a l’habitatge de les persones amb baixos ingressos i paral·lelament promoure la desestigmatització de les persones sense llar i el trencament de les situacions d’aïllament social en les quals sovint viuen. En aquest sentit, els habitatges administrats per Mixed Living disposen d’espais comuns de trobada per als veïns que faciliten la convivència positiva i la integració dels dos col·lectius.
  • Llar Casa Bloc, liderat per la fundació Hàbitat3, és un projecte en xarxa que inclou administracions i entitats del Tercer Sector, i que ha consistit en la rehabilitació de l’emblemàtic edifici social Casa Bloc, construït a Barcelona als anys 30 durant la Segona República, per tal de fer-lo habitable. Actualment, hi viuen prop de quaranta persones en risc d’exclusió social, incloent-hi persones amb problemes de salut mental, addiccions, persones sense llar o desnonades. Els i les habitants són atesos per entitats socials i per l’Ajuntament de Barcelona, i l’edifici compta amb mesures per combatre la bretxa digital i de pobresa energètica.

Ponents:

  • David de Goede, Mixed Living (Països Baixos)
  • Lourdes Borrell, Llar Casa Bloc (Catalunya)

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Drets Socials

Innobreaks

Persona en situació de sensellarisme

Sensellarisme i tecnologia: Eines per recuperar el vincle amb la comunitat

Entourage (França) i Nidus (Catalunya). Dimecres, 5 de juny, a les 9h. Inscripcions obertes.
Eines i serveis per detectar el ciberassetjament

Eines i serveis per afrontar el ciberassetjament i altres vulnerabilitats juvenils en l’entorn digital

Webinar d’innovació social. Digital Streetwork (Alemanya) i B-resol (Catalunya). Realitzat el 09.04.24.
Innobreak - Digitalitzar els serveis socials

Digitalitzar els serveis socials. Apps de suport a usuaris i professionals

Reconnect (França) i Gàvius (Catalunya). Realitzat el 6 de febrer del 2024.
Innobreak Educant en el benestar emocional

Educant en el benestar emocional i la salut mental

SOM 360º (Catalunya) i Programa KOA (Catalunya). Realitzat el 12/12/2023.