ResiCOVID-19
ResiCOVID-19
Projecte de recerca que ha tingut com a objectiu principal millorar el model assistencial del sistema de residències de Catalunya, incidint en una millora de la vida dels residents, dels seus familiars i professionals. Partia de l’impacte elevat que ha causat la COVID-19 en els centres. L’informe final conté 200 propostes específiques de millora amb indicadors de mesura.
(2021-2022)
L’àmbit on la pandèmia de la Covid-19 probablement ha causat un impacte més devastador ha estat en el de les residències, especialment les de gent gran. Més enllà de les altes taxes de mortalitat, les conseqüències han estat moltes i molt significatives tant per als propis residents, com per a les seves famílies, els professionals que hi treballen, les organitzacions que les gestionen, i el sistema social i sanitari en general.
ResiCOVID-19 ha aportat una avaluació sistemàtica i en profunditat d’aquesta realitat i, a partir dels aprenentatges obtinguts -tant a Catalunya com en altres països amb models residencials semblants- ha construit propostes de millora assistencial i del model d’atenció per a aquestes persones.
El coneixement aportat ha pretès contribuir a la millora de la qualitat en l’atenció de les 60.000 persones que actualment viuen en les aproximadament 1.000 residències que hi ha a Catalunya, i indirectament beneficiar també a les famílies, als professionals de les residències i al conjunt del sistema social i sanitari.
RESUM
Objectius
Avaluar l’impacte de la pandèmia de COVID-19 sobre les persones que viuen a les residències, especialment, les geriàtriques, de dependència i salut mental de Catalunya, així com dels seus familiars, els treballadors i les organitzacions.
Elaborar propostes de millora a nivell assistencial, formatiu, organitzatiu, estructural i sistèmic, a partir dels aprenentatges realitzats, construir propostes de millora assistencial i del model d’atenció per aquestes persones.
Components fonamentals
Descripció de la situació (revisió de literatura i documental), revisió d’experiències internacionals de polítiques LTC a 6 països, descripció del sector residencial i de l’impacte a Catalunya, descripció de l’estructura dels centres participants, característiques de la població resident, descripció de l’estat de salut i la satisfacció laboral dels i les professionals, de l’impacte de la COVID-19 en centres i persones (residents, familiars, professionals, membres de la direcció), amb perspectiva de gènere en tots els casos, avaluació de la qualitat percebuda de l’atenció de residents, familiars i professionals basada en paràmetres ACP i l’elaboració de propostes de millora i indicadors.
Metodologies emprades
Multimetodològiques i han inclòs la revisió (no sistemàtica) de la literatura i documental, realist review, revisió de dades quantitatives globals a Catalunya (Big data), enquesta semiestructurada a referents de 6 països (benchmarking), estructura descriptiva de característiques dels centres, quantitativa de característiques a residents, familiars, professionals i membres de la direcció, observació, entrevistes qualitatives a residents,
familiars i professionals, entrevistes semiestructurades, estructurades i obertes a 160 persones expertes i stakeholders, enquesta d’avaluació de qualitat basada en les dimensions ACP, de propostes de millora per dimensions i per àrees (sector global, organització, atenció a les persones residents, atenció als i les familiars i lideratge) i, finalment, elaboració de la proposta d’indicadors.
Conclusions
El projecte ha conclòs amb 200 propostes específiques de millora amb indicadors de mesura, i destacant que la rellevància, la dimensió quantitativa i qualitativa, i la complexitat del repte de millorar l’atenció residencial – en un context d’envelliment de la població i de canvis en la capacitat familiar de suport – requereix de manera inel·ludible:
1. Un plantejament nacional potent, innovador, clar, i definició institucional de la visió d’un nou model d’atenció, organització, finançament, i provisió, així com de competpències professionals.
2. Un plantejament compartit i co-creat amb persones, institucions, i organitzacions del sector.
3. Un lideratge insitucional, i del sector, acompanyat de lideratges específics en centres.
4. Un canvi radical de la posició social i cultural del sector envers ser referent de l’atenció cuidadora, respectat, valorat i cuidat.
5. Un pla de model de finançament i de reconversió estructural gradual.
El conjunt d’aquestes mesures hauria de situar el sector residencial com un dels referents étics ide dignitat de la societat
Socis
Amb el suport de
Projectes de recerca