Tecnologia d’impressió 3D: com ajuda al canvi social?

Publicacions Articles

Tecnologia d’impressió 3D: com ajuda al canvi social?

, ,
Tecnologia d’impressió 3D: com ajuda al canvi social?

Una de les tecnologies d’innovació protagonistes del canvi social és la impressió 3D, que ja s’aplica a una gran diversitat d’àmbits amb resultats positius. Al sector dels serveis socials, el seu impacte és creixent.

La impressió 3D està aportant canvis importants en tots els sectors,  que també repercuteixen en els serveis socials pel seu impacte en els drets de les persones i el medi ambient.

En el passat, la construcció i muntatge d’objectes de manera mecànica era costosa a nivell de material i temps, a més de requerir habilitats específiques. La impressió 3D permet realitzar objectes de tota mena amb una reducció considerable dels costos econòmics i en la inversió de temps.

No només les indústries i el sector de l’entreteniment s’estan beneficiant dels avantatges de la impressió 3D, sinó que s’ha creat tota una comunitat solidària al voltant d’aquesta manera de fer i que impacta directament als serveis socials.

En què consisteix la impressió 3D i quins avantatges comporta?

La impressió 3D és un conjunt de tecnologies de fabricació per addició que consisteix en crear objectes tridimensionals mitjançant la superposició de capes generades a través d’una impressora, amb materials com resina, àcid polilàctic (PLA), compostos de fusta i polímer o nylon, entre molts altres. Aquests objectes s’elaboren a través d’arxius digitals dissenyats amb programes de creació 3D, els quals es materialitzen a través d’una impressora 3D.

Aquesta tecnologia té un ventall d’usos en diferents àmbits, com ara el prototipatge, la creació d’eines i productes finals, l’educació, l’arqueologia, la medicina, la construcció i fins i tot l’alimentació.

Es preveu que les aplicacions no deixaran de créixer, ja que aquesta tecnologia el potencial de convertir-se en una solució sostenible i beneficiosa pels avantatges següents:

  • La fabricació d’objectes ofereix possibilitats pràcticament il·limitades i personalitzades per a cada usuari i necessitat.
  • Aporta una major agilitat de producció, ja que el pas de la fase de disseny a la de creació del prototip és molt més ràpid.
  • La rapidesa de la fabricació incrementa considerablement, ja que es poden crear objectes des de zero en poc temps.
  • En els països desenvolupats, la impressió 3D s’ha tornat força assequible i per tant més barata i accessible.
  • La metodologia de la producció estàndard actual consisteix en fabricar un alt volum de productes que s’emmagatzemen i es van distribuint. La impressió 3D, en canvi, permet que la fabricació es dugui a terme segons la demanda, el que suposa una reducció de costos en la gestió d’inventari i de despeses de sobreproducció.
  • Existeix una creixent demanda de professionals per al disseny, prototipatge i producció d’objectes 3D i s’estan creant oportunitats de treball.
  • En ser un mètode controlat per ordinador, requereix una menor intervenció i nivell d’habilitat per part del fabricant mentre assegura una alta precisió respecte el disseny digital.

Usos de la impressió 3D als serveis socials

Malgrat que cal més recerca per mesurar l’impacte de la impressió 3D en el sector dels serveis socials, ja existeixen algunes iniciatives que estan donant resultats positius i generant un canvi per a moltes persones. Les destaquem a continuació:

Ajudes tècniques per a l’autonomia personal

La impressió 3D pot ser de gran ajuda per a les persones en situació de dependència (per discapacitat, ictus, envelliment…) o en procés de rehabilitació després d’una malaltia o accident. A Catalunya, per exemple, hi ha més de 630.000 persones amb discapacitat, un 40% de les quals necessita una o diverses adaptacions funcionals per a la seva autonomia personal en la vida diària, moltes de les quals no són cobertes de manera satisfactòria pel sistema públic de serveis socials i de salut.

Amb aquesta finalitat s’ha impulsat REHAB-LAB a Catalunya, una comunitat de disseny i fabricació d’ajudes funcionals per a activitats de la vida diària mitjançant la impressió 3D, que permetrà a qualsevol ciutadà que ho necessiti dissenyar i fabricar els seus propis dispositius, de manera totalment personalitzada i amb el suport de tecnòlegs i professionals sociosanitaris. D’aquesta manera, els usuaris participaran més en el seu procés de rehabilitació i tindran accés tant als materials com a l’eina informàtica, per resoldre necessitats molt específiques que no cobreix el sistema públic.

Una altra organització dedicada a la creació col·laborativa d’ajudes tècniques per impressió 3D és 3DLAN al País Basc. L’organització fabrica peces d’ajuda tècnica per adaptar objectes habituals a les persones amb discapacitat. A més, busca cocrear, sensibilitzar i visibilitzar els productes de suport fabricats mitjançant tecnologies obertes, posant els dissenys a disposició de qui els vulgui utilitzar en la seva pròpia impressora i ofereixen formació per a personal sanitari, docents i col·lectius.

Pròtesis per a persones de països amb pocs recursos

La fabricació de pròtesis per impressió 3D és un altra de les aplicacions innovadores, sobretot per a països que no tenen un sistema públic que doni aquest servei. Ja són moltes les associacions i empreses que es dediquen a aquesta tasca, sovint de manera altruista i solidària: per exemple, e-NABLE, una xarxa amb milers de voluntaris arreu del món que fabriquen pròtesis per impressió 3D per a nens i adults que ho necessiten en països amb pocs recursos. La persona que necessita una pròtesi es posa en contacte amb una de les persones voluntàries, explicant-li quin tipus de pròtesi necessita, i després la persona voluntària adequa els disseny a les seves necessitats. Els dissenys estan en codi obert i són lliures de drets. Un cop impresa la pròtesi, s’envia a la persona.

En la mateixa línia, existeix la iniciativa Ayúdame3D, una plataforma on voluntaris experts del 3D es poden unir per crear pròtesis i enviar-les a les persones que ho necessitin arreu del món. A més, ofereixen formació per escoles per tal de crear consciència i una visió solidària des de les aules, donant a conèixer els usos humanitaris de la impressió 3D.

Un altre exemple de pròtesis assequible dissenyada per 3D és Hero Arm, braços biònics per a nens i adults amb amputacions per sota del colze, molt freqüents en països afectats per guerres. Es dissenya amb les mesures exactes de la persona i funciona de manera intuïtiva, amb vibracions, llums, botons i sensors. A més, té diversos models de carcassa a escollir.

Habitatges socials

La fabricació d’habitatges impresos mitjançant tecnologia 3D pot ser una resposta als greus problemes d’allotjament present a moltes parts del món. Les cases construïdes per impressió 3D són de gran qualitat, més assequibles i dotades de totes les funcions.

Tenint això en compte, es va posar en marxa la iniciativa 3D Community, el primer parc d’habitatges construïts per impressió 3D a Tabasco (Mèxic), amb un total de 50 cases creades amb la col·laboració d’ICON, una empresa dedicada a les tecnologies de construcció que compta amb una impressora 3D Vulcan, la primera impressora de construcció dissenyada específicament per a la fabricació d’edificis, de gran velocitat i eficiència. Té una mida ajustable i pot imprimir superfícies de fins a 2600 x 8500 x 2600 mm.

A més, les famílies que viuen en aquestes cases van poder participar en el disseny per tal que les llars s’adeqüessin a la seva visió i necessitats, després d’un procés de selecció per identificar aquelles amb més necessitats. La quota que paguen les famílies per aquestes llars és de 400 pesos al mes (uns 20€ mensuals); quantitat que passa a un fons comunitari del qual podran disposar aquestes famílies per invertir en la comunitat en el futur.

A banda d’ICON, existeixen diverses empreses dedicades a la impressió d’habitatges 3D, com ara Tvasta Manufacturing Solutions a la Índia, centrada en la construcció de llars de baix cost per cobrir les necessitats d’habitatge de les persones i fetes amb materials ecològics. Aquestes llars es construeixen en uns 21 dies i costen només un 20% del que costaria un apartament estàndard amb dues habitacions, saló i cuina.

La innovació als serveis socials

A més de la impressió 3D, hi ha moltes altres tecnologies que estan guanyant cada cop més importància en el sector dels serveis socials.

Si vols estar al dia de l’impacte que les noves tecnologies suposaran en el sector dels serveis socials, et convidem a llegir l’informe “Innovació tecnològica i serveis socials”, on responem una sèrie de preguntes, com ara: quines innovacions tecnològiques estan tenint més èxit avui als serveis socials? Quines soluciones tecnològiques estan produint més canvis en el sector? Què és la intel·ligència artificial? Quins beneficis aporta el Big Data i quins reptes planteja?

Referències

[1] Tvasta Manufacturing Solutions. Disponible a: https://tvasta.construction/

[2] Ayúdame 3D. Disponible a: https://ayudame3d.org/

[3] Vulcan II. Aniwaa. Disponible a: https://www.aniwaa.com/product/3d-printers/icon-vulcan-ii/

Articles

Model TEAL

Com pot beneficiar el model TEAL el sector social?

El model TEAL suposa un trencament amb els models clàssics d’organització interna de les entitats, amb un especial èmfasi en les persones que hi formen part. Quins beneficis pot tenir la seva implementació en el sector social?
Big Data Serveis Socials

Models predictius a través del big data aplicats als serveis socials 

En els últims anys, múltiples sectors han apostat per la tecnologia Big Data i els models predictius amb l’objectiu de gestionar grans quantitats de dades, extreure’n conclusions i fer-ne prediccions. Com es pot aplicar aquesta tecnologia als serveis socials?
Infància i adolescència en risc

Innovació social en la protecció de la infància i l’adolescència en risc

Segons UNICEF, es calcula que més de 1.000 milions d’infants són víctimes de violència al món, amb conseqüències profundes, duradores i, a vegades, mortals. Com pot la innovació social acostar-se a la protecció de la infància?
Perspectives innovadores accés a l'habitatge

Perspectives innovadores per promoure l’accés a l’habitatge

Segons l’ONU, la manca d’habitatge digne és una problemàtica que afecta més del 20% de la població mundial. A Catalunya, gairebé 60.000 persones pateixen alguna situació d’exclusió residencial. Quines iniciatives innovadores s’estan duent a terme al món per promoure l’accés a l’habitatge?
Innovació social per prevenir la violència masclista

Innovació social per prevenir la violència masclista

Durant l’any 2023, cinquanta-vuit dones i dos menors van morir per violència masclista a Espanya. Com podem utilitzar la innovació social per prevenir i abordar aquesta problemàtica?
Robots tractament infants amb TEA

Robots per al tractament d’infants amb TEA

En els últims anys, s’ha posat sobre la taula l’ús de robots en el tractament d’infants amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). Quins beneficis té aquest tipus de teràpia?