Vincles Alt Pirineu-Aran
Vincles Alt Pirineu-Aran
Projecte de Detecció i Intervenció Social precoç davant les situacions de Soledat (DISS) de les persones grans a les comarques de l’Alt Pirineu-Aran
(2023-2025)
Projecte d’innovació en serveis socials que està posant en pràctica una iniciativa pionera per detectar i atendre de manera precoç i eficaç, des dels serveis socials bàsics, les situacions de soledat no desitjada de les persones grans a les sis comarques de muntanya del Pirineu català.
La detecció i atenció de les situacions de soledat de persones grans són avui una preocupació i un objectiu prioritari per als serveis socials bàsics de les sis comarques pirinenques, atès que l’Alt Pirineu-Aran concentra les tres comarques més sobreenvellides de tota Catalunya, mentre que les altres tres comarques del territori se situen per sobre de la mitjana catalana. Alhora, l’Alt Pirineu-Aran és la regió que compta amb l’índex més alt de llars unipersonals, quasi un 1/3 del total, molt per sobre de la resta de vegueries i de la mitjana de Catalunya.
El projecte Vincles Alt Pirineu-Aran pretén resoldre aquesta greu necessitat dels serveis socials de les sis comarques, que fins a dia d’avui no disposen de prou recursos, ni eines adients, ni una metodologia clara per fer-hi front. I proposa resoldre-ho per mitjà del pilotatge, implementació i avaluació del sistema basc “Auzosare”, un sistema de base tecnològica i comunitària que s’ha demostrat enormement eficaç i exitós en municipis de muntanya de Guipúscoa en els últims anys, desenvolupat per Agintzari i Gislan amb el suport del BBK i la Unió Europea, i que es basa en combinar un actiu tradicional de les comarques de muntanya, com és la cura comunitària, amb la innovació tecnològica, per posar ambdues al servei de la població més fràgil.
En primer lloc, per mitjà de l’eina Vincles-detecció, una eina informàtica basada en el big data els serveis socials comarcals detecten de manera precoç, automàtica i geolocalitzada les persones grans que tenen risc de patir soledat no volguda. A continuació, Vincles sensibilitza i activa la comunitat per enfortir les xarxes veïnals i promoure activitats comunitàries que donin una resposta a les situacions detectades. I, finalment, amb el suport de professionals, ofereix suport i acompanyament a les persones en situació de fragilitat social i les convida a participar en les activitats la comunitat.
D’altra banda, mitjançant l’estudi AISSS Alt Pirineu-Aran, la Fundació iSocial ha impulsat la participació del sistema de Salut en el projecte, per mitjà de la incorporació de dades sanitàries en el sistema informàtic de detecció precoç i la col·laboració de professionals de salut amb els professionals de serveis socials, a fi que l’abordatge de la soledat esdevingui un àmbit d’actuació integrada social i sanitària.
El projecte està impulsat per una agrupació liderada per la Fundació iSocial, i de la qual també en formen part els sis Consells Comarcals de l’Alt Pirineu-Aran (Alt Urgell, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, La Cerdanya, Alta Ribagorça i Val d’Aran), la Universitat de Lleida i tres entitats del tercer sector que actuen en aquestes comarques: Cooperativa Alba Jussà, Fundació Integra Pirineus i Associació ABD. A més, hi col·laboren l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu-Aran (IDAPA), i les dues organitzacions basques que han desenvolupat el sistema Auzosare: el grup cooperatiu Agintzari, i l’empresa tecnològica Gislan.
Objectius
- Incorporar Vincles-detecció, un sistema tecnològic d’informació territorial estandaritzable aplicat a la protecció de les persones grans de l’Alt Pirineu-Aran, que permeti detectar les situacions de soledat i aïllament social de manera actualitzada, immediata i veraç.
- Millorar l’eficàcia de les actuacions dels Serveis Socials de les sis comarques realitzant diagnòstics socials de gran precisió, que reculli les necessitats i oportunitats de cada comarca per a una planificació precisa de la intervenció, emprant eines tecnològiques innovadores i la participació dels recursos formals i informals de cada comarca.
- Activar la capacitat protectora de la comunitat, mitjançant la sensibilització sobre la problemàtica de les persones grans que se senten soles de cada comarca i la implicació dels actius comunitaris (persones, comerços, serveis, etc.) en les diferents respostes d’actuació (planificació, dinàmiques de suport mutu, xarxa de “antenes” sensibles a possibles situacions de risc, etc.).
- Avaluar el projecte per extreure evidències que permetin la millora contínua per a sistematitzar un model d’intervenció comunitari eficaç, replicable i sostenible tant per als Serveis Socials de l’Alt Pirineu-Aran, com per al conjunt de les Àrees Bàsiques de Serveis Socials de Catalunya.
Beneficis esperats
- La detecció precoç des del Serveis Socials comarcals de les situacions de soledat no desitjada de la població per tal de, en lloc d’actuar de manera reactiva, actuar de manera proactiva per a prevenir les situacions de fragilitat social existents en els pobles i municipis.
- Garantir la universalitat dels Serveis Socials comarcals en relació a la problemàtica de la soledat. La invisibilitat és una de les característiques de la soledat, però mitjà de l’eina tecnològica de Vincles és possible detectar-la i donar una resposta a totes les persones que la pateixen.
- Oferir una atenció personalitzada a les persones grans que se senten soles, reconnectant aquestes persones amb la comunitat, així com millorant-ne l’autonomia i la qualitat de vida.
- Reforçar les xarxes comunitàries i aconseguir comunitats locals més cohesionades i més compromeses.
- Aportar tranquil·litat a familiars i veïns, gràcies a l’atenció dels serveis socials i a la protecció de les cures comunitàries.
Resultats dels diagnòstics
Lidera:
Socis:
En col·laboració amb:
Finançat per la UE – NextGenerationEU:
Projectes d’innovació