StepForME

StepForME

Step For ME és un projecte d’intercanvi de bones pràctiques en l’ús d’eines tecnològiques per a la inclusió sociolaboral de joves amb problemes de salut mental o emocional.

(2021-2023)

Projecte Erasmus+ d’intercanvi de bones practiques entre organitzacions europees especialitzades en la inclusió sociolaboral de joves amb problemes de salut mental o emocional, en relació a l’ús d’eines tecnològiques que millorin l’eficàcia de les intervencions i considerant els aprenentatges adquirits sobre aquesta matèria durant la crisi sanitària de la Covid-19.

StepForME (Steps Forward to Meaningful Employment of young people with emotional well-being problems after the Covid-19 pandemic) busca posar en comú diferents models d’intervenció comunitària amb aquests joves, i fer-ho amb la participació tant de professionals d’entitats socials que els donen suport com dels propis joves.

L’ocupabilitat dels joves amb problemes de salut mental o benestar emocional sempre ha sigut més baixa i complexa que la de la població juvenil general. Els problemes de benestar emocional, que sovint porten a trastorns de salut mental diagnosticats, generen carències i barreres de tot tipus que dificulten l’accés de molts joves al mercat de treball.

A aquesta dificultat existent cal sumar-hi l’impacte que ha tingut la Covid-19, que ha agreujat aquest tipus de problemes en la població jove de tota Europa. Al mateix temps, però, la crisi sanitària també ha permès una acceleració sobtada de la transformació digital i ha propiciat que es prengui més consciència del potencial que ofereix la tecnologia per aconseguir intervencions socio-laborals més eficaces envers els joves amb menys oportunitats.

StepForME pretén abordar aquest repte posant a la disposició dels youth workers i dels mateixos joves un conjunt de pràctiques innovadores recolzades en l’ús d’eines digitals que s’hagin mostrat eficaces per millorar el seu benestar i la seva ocupabilitat, abans, durant i després la pandèmia.

Resultats del projecte

Manual de bones pràctiques

MANUAL DE BONES PRÀCTIQUES BASADES EN LA TECNOLOGIA PER A LA INTERVENCIÓ AMB JOVES AMB PROBLEMES DE BENESTAR EMOCIONAL

El següent document és un manual que mostra com la tecnologia pot ajudar a millorar la intervenció comunitària, social i laboral amb joves amb problemes emocionals o de salut mental. Per proporcionar exemples pràctics, conté una explicació en profunditat de quatre bones pràctiques utilitzant eines tecnològiques i un inventari amb una mostra d’eines tecnològiques que poden ser útils per a la intervenció amb joves.

Descàrregues

Mòduls formatius per a la intervenció amb joves amb problemes de benestar emocional i salut mental

Mòdul 1. Treball comunitari amb joves amb problemes de benestar emocional i salut mental

Aquest mòdul brinda una visió general de la comprensió de la salut mental com un procés col·lectiu, analitza elements d’intervencions comunitàries i aporta informació sobre el disseny de processos de participació.

Descàrregues

Mòdul 2. Fomentant l’ocupabilitat dels joves amb problemes de benestar emocional i salut mental

Aquest mòdul aborda enfocaments basats en els drets per donar suport a les persones amb problemes de salut mental, estableix una relació entre el model de “Qualitat de vida ” i l’ocupabilitat dels joves. També descriu el model centrat en la persona i l’ocupació amb suport com a factors d’èxit per a la inclusió de joves amb problemes de salut mental en el món laboral.

Descàrregues

Mòdul 3. Ús d’eines digitals i joves amb problemes de benestar emocional i salut mental

Aquest mòdul aborda les eines digitals per a intervencions psicosocials en joves, destaca els aspectes positius i els riscos del seu ús i aborda els problemes derivats de l’ús excessiu de les xarxes socials i les possibles contramesures.

Descàrregues

Mòdul 4. Fonaments psicològics

Aquest mòdul proporciona una descripció general de les fases de desenvolupament de l’adolescència i l’edat adulta primerenca i els trastorns mentals més comuns que ocorren en els joves (trastorns alimentaris, ansietat, depressió, així com addicció i abús de substàncies). També es discuteixen la prevenció dels trastorns mentals i els passos per mantenir la salut mental.

Descàrregues

Lidera

Fundació iSocial

Partners d’Àustria, Irlanda i Eslovàquia

Chance B Gruppe
Aunua Academy
Tenenet

Partners de Catalunya

CERSIN
Ampans
Grup Atra
Fundació El Maresme Discapacitats
Fundació Joia

Amb el suport de

Erasmus +